Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

0.5 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włóż pietruszkę, marchewki, kawałek pora, liść kapusty, nalej 1,5 wody – zagotuj, gotuj pół godziny. Wyjmij pora i kapustę. Dodaj koncentrat, kostkę Knorr, cukier, sól, mleko i wymieszaj wszystko. Gotuj przez 5 minut. Przestudź lekko i zmiksuj.

Krok 2

Bagietkę pokrój na kromki, na każdej połóż mały plasterek sera. Zapiekaj 3 minuty w 180 stopniach.

Krok 3

Na talerze nalej zupę, posyp kilkoma kryształkami soli morskiej gruboziarnistej i ułóż na wierzchu po 3 grzanki.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosta zupa z warzywna, z grzankami z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej