Drożdżowe kluski z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe kluski z jagodami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

5 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

5 dekagramów

1 łyżeczka

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli.

Krok 2

Mąkę przesiej, wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę.

Krok 3

Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka wkładaj po łyżce umytych i osączonych jagód, formuj kulki.

Krok 5

Garnek napełnij do połowy wodą, przykryj gazą, którą przymocuj gumką.

Krok 6

Kiedy woda zawrze, układaj na gazie kluski i przykryj miską o średnicy garnka. Gotuj na parze przez około 7 minut.

Krok 7

Przestudź i posyp cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej