
Składniki
1 szczypta
1 łyżeczka
5 dekagramów
2 sztuki
0.5 kilograma
5 dekagramów
1 łyżeczka
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli.
Krok 2
Mąkę przesiej, wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę.
Krok 3
Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka wkładaj po łyżce umytych i osączonych jagód, formuj kulki.
Krok 5
Garnek napełnij do połowy wodą, przykryj gazą, którą przymocuj gumką.
Krok 6
Kiedy woda zawrze, układaj na gazie kluski i przykryj miską o średnicy garnka. Gotuj na parze przez około 7 minut.
Krok 7
Przestudź i posyp cukrem waniliowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej