Drożdżowe kluski z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe kluski z jagodami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

5 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

5 dekagramów

1 łyżeczka

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli.

Krok 2

Mąkę przesiej, wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę.

Krok 3

Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka wkładaj po łyżce umytych i osączonych jagód, formuj kulki.

Krok 5

Garnek napełnij do połowy wodą, przykryj gazą, którą przymocuj gumką.

Krok 6

Kiedy woda zawrze, układaj na gazie kluski i przykryj miską o średnicy garnka. Gotuj na parze przez około 7 minut.

Krok 7

Przestudź i posyp cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe kluski z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej