
Składniki
1 szczypta
1 łyżeczka
5 dekagramów
2 sztuki
0.5 kilograma
5 dekagramów
1 łyżeczka
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli.
Krok 2
Mąkę przesiej, wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę.
Krok 3
Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka wkładaj po łyżce umytych i osączonych jagód, formuj kulki.
Krok 5
Garnek napełnij do połowy wodą, przykryj gazą, którą przymocuj gumką.
Krok 6
Kiedy woda zawrze, układaj na gazie kluski i przykryj miską o średnicy garnka. Gotuj na parze przez około 7 minut.
Krok 7
Przestudź i posyp cukrem waniliowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej