Dżem z rabarbaru i truskawek

Autor: Kulinarne Gatity

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.

Krok 2

Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 2 godzin.

Krok 3

Odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.

Krok 4

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry dnem i przykrywamy ściereczką.

Krok 5

Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął. Wyszło mi 5 małych słoiczków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mleko orzechowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej