Dżem z rabarbaru i truskawek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżem z rabarbaru i truskawek

Autor: Kulinarne Gatity

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 kilogram

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.

Krok 2

Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 2 godzin.

Krok 3

Odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.

Krok 4

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry dnem i przykrywamy ściereczką.

Krok 5

Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął. Wyszło mi 5 małych słoiczków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej