
Składniki
800 gramów
1 kilogram
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Krok 2
Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 2 godzin.
Krok 3
Odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.
Krok 4
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry dnem i przykrywamy ściereczką.
Krok 5
Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął. Wyszło mi 5 małych słoiczków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej