Dżem z rabarbaru i truskawek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżem z rabarbaru i truskawek

Autor: Kulinarne Gatity

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 kilogram

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.

Krok 2

Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 2 godzin.

Krok 3

Odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.

Krok 4

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry dnem i przykrywamy ściereczką.

Krok 5

Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął. Wyszło mi 5 małych słoiczków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżem z rabarbaru i truskawek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej