Homiłki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homiłki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
125 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1000 mililitrów

1 kilogram

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem masła i mięty. Formujemy zgrabne małe kulki, które rozkładamy na blasze.

Krok 2

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75° i zostawiamy lekko uchylone drzwiczki. Po 45 minutach suszenia kulek w piekarniku wyjmujemy je i odstawiamy na pół dnia w ciepłe i suche miejsce.

Krok 3

Następnie ostrożnie przekładamy kuleczki do dużego słoja i zalewamy oliwą. Tak zakonserwowane homiłki możemy przechowywać przez miesiąc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homiłki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Nachos - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej