Kotleciki ryżowe - przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kotleciki ryżowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

15 dekagramów

1 sztuka

0.5 pęczka

15 dekagramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

Krok 2

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Szczypiorek umyj, osącz, posiekaj i wraz z serem dodaj do ryżu.

Krok 4

Wbij jajko, dopraw, a następnie wymieszaj.

Krok 5

Z masy formuj kotlety, które obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Naleśniki à la buritos
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki ryżoweKotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe są dobrą alternatywą dla popularnych kotletów mielonych lub schabowych oraz świetną propozycją obiadową dla osób, które nie przepadają za mięsem. Przyrządzisz je z prostych, popularnych składników, a proces ich przygotowania zajmie naprawdę niewiele czasu. Na Twojej liście zakupów powinny znaleźć się, m.in.: biały ryż, jajka, ser żółty, szczypiorek oraz bułka tarta. Ryż ugotuj, odcedź i przestudź. Ser żółty, np. goudę lub ementalera, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Do ugotowanego ryżu dodaj ser, szczypiorek oraz lekko roztrzepane jajko. Masę dopraw przyprawą curry, która nada delikatnym kotlecikom bardziej wyrazisty smak. Z masy formuj kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju roślinnym aż osiągną złocisty kolor. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub sałatą ze śmietaną. Dobrym dodatkiem będzie także dip jogurtowy z ziołami. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu na kotleciki ryżowe i przygotuj je obiad lub kolację.