Kotleciki ryżowe - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki ryżowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

15 dekagramów

1 sztuka

0.5 pęczka

15 dekagramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

Krok 2

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Szczypiorek umyj, osącz, posiekaj i wraz z serem dodaj do ryżu.

Krok 4

Wbij jajko, dopraw, a następnie wymieszaj.

Krok 5

Z masy formuj kotlety, które obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Sałatka z bobu
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki ryżoweKotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe są dobrą alternatywą dla popularnych kotletów mielonych lub schabowych oraz świetną propozycją obiadową dla osób, które nie przepadają za mięsem. Przyrządzisz je z prostych, popularnych składników, a proces ich przygotowania zajmie naprawdę niewiele czasu. Na Twojej liście zakupów powinny znaleźć się, m.in.: biały ryż, jajka, ser żółty, szczypiorek oraz bułka tarta. Ryż ugotuj, odcedź i przestudź. Ser żółty, np. goudę lub ementalera, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Do ugotowanego ryżu dodaj ser, szczypiorek oraz lekko roztrzepane jajko. Masę dopraw przyprawą curry, która nada delikatnym kotlecikom bardziej wyrazisty smak. Z masy formuj kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju roślinnym aż osiągną złocisty kolor. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub sałatą ze śmietaną. Dobrym dodatkiem będzie także dip jogurtowy z ziołami. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu na kotleciki ryżowe i przygotuj je obiad lub kolację.