
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
15 dekagramów
1 sztuka
0.5 pęczka
15 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Krok 2
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Szczypiorek umyj, osącz, posiekaj i wraz z serem dodaj do ryżu.
Krok 4
Wbij jajko, dopraw, a następnie wymieszaj.
Krok 5
Z masy formuj kotlety, które obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki ryżowe
Kotleciki ryżowe są dobrą alternatywą dla popularnych kotletów mielonych lub schabowych oraz świetną propozycją obiadową dla osób, które nie przepadają za mięsem. Przyrządzisz je z prostych, popularnych składników, a proces ich przygotowania zajmie naprawdę niewiele czasu. Na Twojej liście zakupów powinny znaleźć się, m.in.: biały ryż, jajka, ser żółty, szczypiorek oraz bułka tarta. Ryż ugotuj, odcedź i przestudź. Ser żółty, np. goudę lub ementalera, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Do ugotowanego ryżu dodaj ser, szczypiorek oraz lekko roztrzepane jajko. Masę dopraw przyprawą curry, która nada delikatnym kotlecikom bardziej wyrazisty smak. Z masy formuj kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju roślinnym aż osiągną złocisty kolor. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub sałatą ze śmietaną. Dobrym dodatkiem będzie także dip jogurtowy z ziołami. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu na kotleciki ryżowe i przygotuj je obiad lub kolację.