Kotleciki ryżowe - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki ryżowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

15 dekagramów

1 sztuka

0.5 pęczka

15 dekagramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

Krok 2

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Szczypiorek umyj, osącz, posiekaj i wraz z serem dodaj do ryżu.

Krok 4

Wbij jajko, dopraw, a następnie wymieszaj.

Krok 5

Z masy formuj kotlety, które obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki ryżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Brazylijskie pulpeciki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki ryżoweKotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe są dobrą alternatywą dla popularnych kotletów mielonych lub schabowych oraz świetną propozycją obiadową dla osób, które nie przepadają za mięsem. Przyrządzisz je z prostych, popularnych składników, a proces ich przygotowania zajmie naprawdę niewiele czasu. Na Twojej liście zakupów powinny znaleźć się, m.in.: biały ryż, jajka, ser żółty, szczypiorek oraz bułka tarta. Ryż ugotuj, odcedź i przestudź. Ser żółty, np. goudę lub ementalera, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Do ugotowanego ryżu dodaj ser, szczypiorek oraz lekko roztrzepane jajko. Masę dopraw przyprawą curry, która nada delikatnym kotlecikom bardziej wyrazisty smak. Z masy formuj kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju roślinnym aż osiągną złocisty kolor. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, najlepiej z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty lub sałatą ze śmietaną. Dobrym dodatkiem będzie także dip jogurtowy z ziołami. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu na kotleciki ryżowe i przygotuj je obiad lub kolację.