Składniki
2 łyżki
1 szczypta
15 dekagramów
7 sztuk
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę.
Krok 2
Bułkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem i odstaw na 10 minut. Lekko odciśnij i przełóż do miski.
Krok 3
Wlej śmietanę, dodaj masło i utrzyj na jednolitą masę.
Krok 4
Dodaj pokrojone jajka, zieleninę i żółty ser.
Krok 5
Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Starannie wyrób.
Krok 6
Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj owalne kotlety. Spłaszcz je lekko i obtaczaj w bułce tartej.
Krok 7
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej