Kotlety z gotowanych jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z gotowanych jajek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

15 dekagramów

7 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę.

Krok 2

Bułkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem i odstaw na 10 minut. Lekko odciśnij i przełóż do miski.

Krok 3

Wlej śmietanę, dodaj masło i utrzyj na jednolitą masę.

Krok 4

Dodaj pokrojone jajka, zieleninę i żółty ser.

Krok 5

Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Starannie wyrób.

Krok 6

Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj owalne kotlety. Spłaszcz je lekko i obtaczaj w bułce tartej.

Krok 7

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej