Kotlety z gotowanych jajek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

15 dekagramów

7 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę.

Krok 2

Bułkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem i odstaw na 10 minut. Lekko odciśnij i przełóż do miski.

Krok 3

Wlej śmietanę, dodaj masło i utrzyj na jednolitą masę.

Krok 4

Dodaj pokrojone jajka, zieleninę i żółty ser.

Krok 5

Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Starannie wyrób.

Krok 6

Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj owalne kotlety. Spłaszcz je lekko i obtaczaj w bułce tartej.

Krok 7

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z gotowanych jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej