
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
15 dekagramów
7 sztuk
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę.
Krok 2
Bułkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem i odstaw na 10 minut. Lekko odciśnij i przełóż do miski.
Krok 3
Wlej śmietanę, dodaj masło i utrzyj na jednolitą masę.
Krok 4
Dodaj pokrojone jajka, zieleninę i żółty ser.
Krok 5
Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Starannie wyrób.
Krok 6
Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj owalne kotlety. Spłaszcz je lekko i obtaczaj w bułce tartej.
Krok 7
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej