Kotlety z gotowanych jajek

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

15 dekagramów

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

7 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę.

Krok 1

Bułkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem i odstaw na 10 minut. Lekko odciśnij i przełóż do miski.

Krok 1

Wlej śmietanę, dodaj masło i utrzyj na jednolitą masę.

Krok 1

Dodaj pokrojone jajka, zieleninę i żółty ser.

Krok 1

Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Starannie wyrób.

Krok 1

Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj owalne kotlety. Spłaszcz je lekko i obtaczaj w bułce tartej.

Krok 1

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej