Składniki
2 łyżki
1 szczypta
15 dekagramów
7 sztuk
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę.
Krok 2
Bułkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem i odstaw na 10 minut. Lekko odciśnij i przełóż do miski.
Krok 3
Wlej śmietanę, dodaj masło i utrzyj na jednolitą masę.
Krok 4
Dodaj pokrojone jajka, zieleninę i żółty ser.
Krok 5
Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Starannie wyrób.
Krok 6
Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj owalne kotlety. Spłaszcz je lekko i obtaczaj w bułce tartej.
Krok 7
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej