Wiejska tarta z kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiejska tarta z kozim serem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gdy robię WIEJSKĄ TARTĘ Z KOZIM SEREM, wyobrażam sobie Prowansję z jej polami lawendy, malutkimi przydrożnymi auberge i młodym winem, które nieźle uderza do głowy, choć niby jest takie niewinne. Kto jeszcze da się namówić na prowansalskie klimaty?

Krok 2

Zagnieć składniki ciasta, ewentualnie dodaj nieco zimnej wody. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Zacznij robić farsz: zeszklij cebulę na oliwie, przypraw solą i pieprzem. Wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek wielkości średniej pizzy. Przy brzegach ciasto powinno być grubsze niż pośrodku. Placek ułóż na pergaminie, na cieście rozłóż cebulę, posmaruj ricottą, posyp serem kozim, oliwkami i tymiankiem. Zrób polewę: jajka roztrzep ze śmietaną, posól i zalej tartę. Zapiekaj 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem skrop tartę oliwą i posyp tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Siekanka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej