Wiejska tarta z kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiejska tarta z kozim serem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gdy robię WIEJSKĄ TARTĘ Z KOZIM SEREM, wyobrażam sobie Prowansję z jej polami lawendy, malutkimi przydrożnymi auberge i młodym winem, które nieźle uderza do głowy, choć niby jest takie niewinne. Kto jeszcze da się namówić na prowansalskie klimaty?

Krok 2

Zagnieć składniki ciasta, ewentualnie dodaj nieco zimnej wody. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Zacznij robić farsz: zeszklij cebulę na oliwie, przypraw solą i pieprzem. Wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek wielkości średniej pizzy. Przy brzegach ciasto powinno być grubsze niż pośrodku. Placek ułóż na pergaminie, na cieście rozłóż cebulę, posmaruj ricottą, posyp serem kozim, oliwkami i tymiankiem. Zrób polewę: jajka roztrzep ze śmietaną, posól i zalej tartę. Zapiekaj 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem skrop tartę oliwą i posyp tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiejska tarta z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej