
Składniki
8 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
6 łyżek
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
4 sztuki
350 gramów
3 łyżki
500 gramów
1 sztuka
1 gram
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek należy ser wymieszać z mlekiem, olejem, jajkiem, skórką cytrynową i szczyptą soli, po utworzeniu masy serowej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (ciasto powinno być dobrze wyrobione). Blachę wysmarować margaryną, a na koniec ciasto trzeba dobrze rozwałkować i ułożyć na blasze oraz podnieść brzegi ciasta w górę. Po ułożeniu ciasta na blasze przechodzimy do robienia nadzienia, zaczynając od wymieszania sera ze skórką cytrynową i cukrem oraz żółtkami i mąką. Białko trzeba ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodać je do masy. Porzeczki muszą być oczyszczone z ogonków i porządnie umyte. Masę serową rozsmarować na cieście i posypać ją porzeczkami.
Krok 2
Aby zrobić polewę należy zmieszać mleko, mąkę i cukier, wszystko zagotować i przez cały czas mieszać, a później ostudzić i dodać żółtka oraz wymieszać, dodać ubite sztywno białka. Na koniec polać polewą owoce. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























