
Składniki
8 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
6 łyżek
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
4 sztuki
350 gramów
3 łyżki
500 gramów
1 sztuka
1 gram
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek należy ser wymieszać z mlekiem, olejem, jajkiem, skórką cytrynową i szczyptą soli, po utworzeniu masy serowej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (ciasto powinno być dobrze wyrobione). Blachę wysmarować margaryną, a na koniec ciasto trzeba dobrze rozwałkować i ułożyć na blasze oraz podnieść brzegi ciasta w górę. Po ułożeniu ciasta na blasze przechodzimy do robienia nadzienia, zaczynając od wymieszania sera ze skórką cytrynową i cukrem oraz żółtkami i mąką. Białko trzeba ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodać je do masy. Porzeczki muszą być oczyszczone z ogonków i porządnie umyte. Masę serową rozsmarować na cieście i posypać ją porzeczkami.
Krok 2
Aby zrobić polewę należy zmieszać mleko, mąkę i cukier, wszystko zagotować i przez cały czas mieszać, a później ostudzić i dodać żółtka oraz wymieszać, dodać ubite sztywno białka. Na koniec polać polewą owoce. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej