
Składniki
null
1 szklanka
null
2 szklanki
3 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczone grzyby zalej mlekiem i zostaw na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości.
Krok 2
Jajka rozkłóć ze śmietanką.
Krok 3
Kapelusze oprósz solą i pieprzem, obtaczaj w mące , zanurzaj w jajku i panieruj w bułce tartej.
Krok 4
Rozgrzewaj po łyżce masła i partiami wkładaj panierowane grzyby, smaż z obu stron na złoto.
Krok 5
Wyłóż na półmisek i obłóż kawałeczkami pozostałego masła udekoruj listkami natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej