Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem

Autor: Aśka Róża Ruda Kowalczyk

ratingratingratingratingrating

4

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

5 gramów

500 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser biały zmielić w maszynce. Mąkę przesiać na blat dodać do niej wcześniej zmielony ser. Połączyć ze sobą składniki. Dodać margarynę i posiekać wszystko. Po posiekaniu na drobno dodać jajo i ugniatać ciasto po wyrobieniu odłożyć ciasto na ok godzinę do lodówki.

Krok 2

Posypać blat nie dużą ilością mąki. Położyć ciasto i zacząć wałkować, uważając na to by ciasto nie było zbyt cienkie. Powycinać z ciasta kwadraty o boku 8 cm na środku kwadracików położyć jabłka, wcześniej pokrojone w kosteczkę oraz połączone z cynamonem. Kwadraciki złożyć na pół sklejając boki.

Krok 3

Ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasteczek posmarować jajem i piec na złoty kolor w temperaturze 240 stopni. Smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka z nutellą
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej