Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem

Autor: Aśka Róża Ruda Kowalczyk

ratingratingratingratingrating

3

9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

500 gramów

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser biały zmielić w maszynce. Mąkę przesiać na blat dodać do niej wcześniej zmielony ser. Połączyć ze sobą składniki. Dodać margarynę i posiekać wszystko. Po posiekaniu na drobno dodać jajo i ugniatać ciasto po wyrobieniu odłożyć ciasto na ok godzinę do lodówki.

Krok 2

Posypać blat nie dużą ilością mąki. Położyć ciasto i zacząć wałkować, uważając na to by ciasto nie było zbyt cienkie. Powycinać z ciasta kwadraty o boku 8 cm na środku kwadracików położyć jabłka, wcześniej pokrojone w kosteczkę oraz połączone z cynamonem. Kwadraciki złożyć na pół sklejając boki.

Krok 3

Ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasteczek posmarować jajem i piec na złoty kolor w temperaturze 240 stopni. Smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka flamenco
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej