Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem

Autor: Aśka Róża Ruda Kowalczyk

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

500 gramów

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser biały zmielić w maszynce. Mąkę przesiać na blat dodać do niej wcześniej zmielony ser. Połączyć ze sobą składniki. Dodać margarynę i posiekać wszystko. Po posiekaniu na drobno dodać jajo i ugniatać ciasto po wyrobieniu odłożyć ciasto na ok godzinę do lodówki.

Krok 2

Posypać blat nie dużą ilością mąki. Położyć ciasto i zacząć wałkować, uważając na to by ciasto nie było zbyt cienkie. Powycinać z ciasta kwadraty o boku 8 cm na środku kwadracików położyć jabłka, wcześniej pokrojone w kosteczkę oraz połączone z cynamonem. Kwadraciki złożyć na pół sklejając boki.

Krok 3

Ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasteczek posmarować jajem i piec na złoty kolor w temperaturze 240 stopni. Smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej