Sos z żółtek i śmietany do makaronu - z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Sos śmietanowy z żółtkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.2 łyżeczki

0.2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko ugotuj na twardo, rozetrzyj z gorczycą i przyprawą Knorr w moździerzu.

Krok 2

Dodaj surowe żółtko oraz pieprz i ocet. Mieszaj aż składniki się dobrze połączą.

Krok 3

Do masy z żółtek stopniowo dodawaj śmietanę. Podawaj na zimno do mięs i ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śmietanowy z żółtkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej