Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelnie polewamy oliwę z oliwek i kroimy 4 ząbki czosnku w plasterki oraz kruszymy Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr. Warzywa kroimy czyli cukinie w grubszą kostkę paprykę czerwoną z nasion myjemy i wycinamy kroimy w grubsza kostkę.

Krok 2

Pomidory kroimy w kostkę grubszą wszystko wkładamy do woka doprawiamy Przyprawą w Mini kostkach Pietruszka Knorr oraz Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Rozkruszamy oregano mini kostka Knorr .Mieszamy wszystko razem Posypujemy pieprzem żeby nabrało ostrości .

Krok 3

Kiedy warzywa podsmażą się i podduszą dodajemy kurki ugotowane i razem smażymy . Ryz gotujemy osobno . Wychodzą nam trzy porcję Caponatę podajemy z ryżem smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Caponata - duszone warzywa śródziemnomorskieCaponata - duszone warzywa śródziemnomorskie

Caponata to propozycja na potrawę rodem z regionów śródziemnomorskich, ponieważ wykorzystuje się do niej słodki gatunek pomidora, papryki oraz cukinie. Szczególnie smaczna będzie w sezonie letnim, kiedy warzywa dojrzewają w pełnym słońcu. Pokrój je w grubszą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku granulowanego lub świeżego, przeciśniętego przez praskę. Do potrawy wybierz pomidory koktajlowe lub malinowe. Jeśli cukinia jest mocno dojrzała, obierz ją ze zrogowaciałej skórki i wydrąż z niej nasiona. Sięgnij po różne rodzaje papryki: czerwoną, zieloną i żółtą, dzięki czemu caponata będzie się ciekawiej prezentować. Pod wpływem podsmażania warzywa powinny puścić sok. Dopraw je kompozycją włoskich ziół: bazylią, oregano, tymiankiem i kolendrą lub świeżo posiekaną natką pietruszki, a następnie podduś. Danie podawaj z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub w bulionie z włoszczyzny. Opcjonalnie urozmaić smak caponaty, dodając do niej suszone grzyby lub kurki. Wydrukuj listę składników i wypróbuj ten przepis.