Śniadanie wielkanocne jest wyjątkowym posiłkiem. Zadbaj więc o to, by odpowiednim doborem dań podkreślić uroczysty charakter świątecznego poranka. Co podać na śniadanie wielkanocne? Podpowiadamy w poradniku.

Wielkanocne jajka

W wielu regionach kraju obowiązkową potrawą na Wielkanoc jest żurek podawany z białą kiełbasą. Niewiele jest jednak klasycznych dań, które przyrządzane są specjalnie na ten dzień. Istnieją za to produkty, po które sięgają niemal wszyscy przygotowujący wielkanocny posiłek. Jednym z nich są jajka. Przygotuj je nie tylko w formie pisanek, ale również w wersji faszerowanej. Będą stanowiły nie tylko urozmaicenie posiłku, ale również efektowną ozdobę świątecznego stołu. Dobrym rozwiązaniem będzie np. kolorowy talerz faszerowanych jaj. Przyrządź nadzienia w różnych kolorach, np. czerwone z pomidorami, beżowe z chrzanem i zielone z pietruszką. Żółty kolor farszu uzyskasz, jeśli do majonezu dodasz odrobinę kurkumy. Oprócz jajek na twardo, zaserwuj je także na inne sposoby. Świetnie będą prezentowały się takie, które zapieczesz w przezroczystych, szklanych kokilkach i udekorujesz świeżą natką pietruszki lub liściem szpinaku. Połącz je także ze świątecznymi wędlinami i przyrządź wielkanocne jajka zapiekane z szynką. Delikatny śmietankowo-serowy sos, szynka i połówki jajek połączone ze sobą, stanowią doskonałe danie dla wszystkich tych, którzy zastanawiają się, co podać na śniadanie wielkanocne.

Inne sposoby na to, co podać na śniadanie wielkanocne

Żurek i faszerowane jajka… Co podać na śniadanie wielkanocne oprócz nich? Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie deski różnego rodzaju serów serwowanych z orzechami i żurawiną. Dołącz do niej także wędliny: szynkę, białą kiełbasę na gorąco oraz domowy pasztet. Przepisów na ten ostatni istnieje wiele i przyrządzisz go z różnych mięs. Pasztet z królika z ziołami i słoniną będzie doskonałym wyborem na wielkanocne śniadanie. Podawany w plastrach, z dodatkiem sosu chrzanowego, majonezu, świeżego pieczywa oraz warzywnych sałatek sprawdzi się jako urozmaicenie wielkanocnego śniadania. Znakomite pasztety przygotujesz również w wersji warzywnej, np. z czerwonej soczewicy, cukinii czy zielonego groszku. Do ich dekoracji wykorzystaj gałązki świeżych ziół.

Bez względu na to, jak spędzasz Wielkanoc, przygotuj na śniadanie potrawy, które podkreślą wyjątkowy charakter dnia. Ozdób stół świeżymi kwiatami: żonkilami i konwaliami, a każde nakrycie udekoruj gałązką bukszpanu albo bazi. Niech będzie nie tylko smacznie, ale i pięknie.