Wielkanocne jajka zapiekane z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

1249 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

646 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

150 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 1

Krok 2

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 2

Krok 3

W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 4

Krok 5

Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Błaszkiewicz

    Elżbieta Błaszkiewicz , 03.04.2017

    bardzo fajna i szybka przystawka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Catalia Harley-Davidson

    Catalia Harley-Davidson , 04.10.2015

    świetnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka benedyktyńskie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne jajka zapiekane z szynką Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Ta jajeczna zapiekanka odmieni twoje spojrzenie na wielkanocne śniadanie. Ugotowane na twardo jajka układamy w małych naczyniach żaroodpornych, na przemian z szybką i serem, a następnie zapiekamy pod pierzynką z sera i tartej bułki. Chrupiąca kruszonka na wierzchu tych małych zapiekanek skrywa delikatne i kremowe wnętrze. Do tego tylko trochę majonezowego sosu tarskiego lub chrzanowego i pieczywo – oto kwintesencja Wielkanocy w zupełnie nowatorskim wydaniu. Kto się skusi raz, będzie robić to danie nie tylko z okazji świat, bo zapiekanka z jajek sera i szynki może stać się także propozycją na przekąskę lub kolację w każdy inny dzień. Od twojej wyobraźni zależy, czy podasz do nich jeszcze sałatkę ze świeżych pomidorów czy może kiszone ogórki. Eksperymentować można także z rodzajami sera – inaczej będzie smakowała zapiekanka z serem gouda, inaczej z serem pleśniowym. Spróbuj i przekonaj się!