Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
łatwe
809 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
150 gramów
1 opakowanie
200 gramów
50 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.

Krok 2
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.

Krok 3
W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.

Krok 4
Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.

Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
Ta jajeczna zapiekanka odmieni twoje spojrzenie na wielkanocne śniadanie. Ugotowane na twardo jajka układamy w małych naczyniach żaroodpornych, na przemian z szybką i serem, a następnie zapiekamy pod pierzynką z sera i tartej bułki. Chrupiąca kruszonka na wierzchu tych małych zapiekanek skrywa delikatne i kremowe wnętrze. Do tego tylko trochę majonezowego sosu tarskiego lub chrzanowego i pieczywo – oto kwintesencja Wielkanocy w zupełnie nowatorskim wydaniu. Kto się skusi raz, będzie robić to danie nie tylko z okazji świat, bo zapiekanka z jajek sera i szynki może stać się także propozycją na przekąskę lub kolację w każdy inny dzień. Od twojej wyobraźni zależy, czy podasz do nich jeszcze sałatkę ze świeżych pomidorów czy może kiszone ogórki. Eksperymentować można także z rodzajami sera – inaczej będzie smakowała zapiekanka z serem gouda, inaczej z serem pleśniowym. Spróbuj i przekonaj się!