Wielkanocne jajka zapiekane w szynce - przepis | Przepisy.pl pixel

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
1317 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

522 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

809 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

150 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 1

Krok 2

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 2

Krok 3

W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 4

Krok 5

Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Marysiaa

    Marysiaa , 04.04.2022

    Gdyby można było oceniać dania dała bym 6+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Błaszkiewicz

    Elżbieta Błaszkiewicz , 03.04.2017

    bardzo fajna i szybka przystawka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Catalia Harley-Davidson

    Catalia Harley-Davidson , 04.10.2015

    świetnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Likier piernikowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne jajka zapiekane z szynką Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Ta jajeczna zapiekanka odmieni twoje spojrzenie na wielkanocne śniadanie. Ugotowane na twardo jajka układamy w małych naczyniach żaroodpornych, na przemian z szybką i serem, a następnie zapiekamy pod pierzynką z sera i tartej bułki. Chrupiąca kruszonka na wierzchu tych małych zapiekanek skrywa delikatne i kremowe wnętrze. Do tego tylko trochę majonezowego sosu tarskiego lub chrzanowego i pieczywo – oto kwintesencja Wielkanocy w zupełnie nowatorskim wydaniu. Kto się skusi raz, będzie robić to danie nie tylko z okazji świat, bo zapiekanka z jajek sera i szynki może stać się także propozycją na przekąskę lub kolację w każdy inny dzień. Od twojej wyobraźni zależy, czy podasz do nich jeszcze sałatkę ze świeżych pomidorów czy może kiszone ogórki. Eksperymentować można także z rodzajami sera – inaczej będzie smakowała zapiekanka z serem gouda, inaczej z serem pleśniowym. Spróbuj i przekonaj się!