Ciekawy pomysł na świąteczny pasztet.
Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie tradycyjnego pasztetu pół na pół z podduszonej wieprzowiny, najlepiej tłustej, oraz mięsa drobiowego, które zostało po przygotowaniu rosołu. Mięso łączymy z namoczoną w mleku bułką oraz smażoną cebulą. Po zmieleniu składników dodajemy przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową oraz imbir. Tą recepturę można łatwo urozmaicić i dodać do mięsa inne składniki takie jak grzyby, suszone pomidory lub suszone śliwki. W ten sposób każdy kawałek pasztetu będzie smakować inaczej.
Które z wielkanocnych potraw przygotować wcześniej a które tuż przed podaniem?
Najwcześniej można zamarynować mięso i zacząć przyrządzać sałatki. Należy jednak pamiętać, aby sos dodać w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. Także gotowanie wywaru na żurek czy biały barszcz można zacząć wcześniej. Na samym końcu warto upiec ciasta i mięsa. Jeśli zaplanowaliśmy w świątecznym menu ryby, należy je przygotowywać najpóźniej, najlepiej tuż przed podaniem na stół.
Czy jest jakiś sposób na obniżenie kaloryczności majonezu będącego składnikiem wielkanocnych sałatek?
Sposobem na to może być połączenie majonezu z jogurtem naturalnym. Można także po prostu wykorzystać majonez w wersji light.
Wielkanocna sałatka jajeczna z pieczarkami
Czas przygotowania: 30 minut
Dla 8 osób
Składniki:
- jajka - 8 sztuk
- pieczarki - 100 gramów
- Bulionetka warzywna Knorr - 1 sztuka
- woda - 2 łyżki
- groszek zielony - 100 gramów
- szczypiorek - 1 pęczek
- ser żółty - 100 gramów
- jogurt naturalny - 15 gramów
- majonez Hellmann's Babuni - 1 łyżka
- pieprz - 1 szczypta
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój drobno. Ser pokrój w drobną kostkę. Szczypior posiekaj. Pieczarki pokrój w cienkie plastry i sparz krótko we wrzącej wodzie. Bulionetkę Knorr rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody. Następnie bulionetkę połącz z jogurtem, Majonezem Babuni Hellmann's i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do salaterki. Wierzch sałatki posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem i podaj na stół.
Komentarze (3)