Klasyczne wielkanocne śniadanie
Wielkanoc to dobra okazja, by przyrządzić klasyczne potrawy, na które zwykle brakuje nam czasu w codziennym biegu. Od czego zacząć wielkanocne śniadanie? W wielu domach głównym punktem menu jest żurek. Żurek z białą kiełbasą czy żurek na wędzonce to najpopularniejsze wersje tej zupy, najczęściej serwowane z jajkiem albo chrzanem, ale w niektórych regionach Polski także z białym serem i rzeżuchą. Chrzan to jednocześnie doskonały dodatek do barszczu białego wielkanocnego. Obie zupy – barszcz biały i żurek – często bywają mylone, różnią się jednak nieco sposobem przygotowania i smakiem, bowiem barszcz jest łagodniejszy. Obok gęstych zup, na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć jajek. Można podać je w najprostszej postaci – z majonezem lub sosem tatarskim, albo też urozmaicić znane przepisy. Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem to dobry sposób na podanie ich w wersji faszerowanej. Jeśli trudno Ci zdecydować się na jedno nadzienie, przyrządź efektowny kolorowy talerz faszerowanych jaj. Na bazie twarożku przygotujesz masy o różnych smakach: chrzanową, pomidorową i pietruszkową. Warto też spróbować innych dodatków. Jajka podawaj posypane szczypiorkiem i kiełkami, albo na talerzu ozdobionym sałatą masłową. Inna inspiracja na smaczne kolorowe jajka? Nadziej farszem przygotowanym z dodatków oraz rozdrobnionych jaj same skorupki, wykorzystując w tym celu pisanki. Klasyczna Wielkanoc nie może obyć się również bez różnego rodzaju mięs, wędlin oraz pasztetów. Samodzielne przygotowanie pasztetu z królika z ziołami i słoniną z pewnością warte jest poświęconego czasu. Potrawę podawaj z kiszonym ogórkiem lub rozmarynem. Zastanawiając się nad świąteczną wędliną, weź też pod uwagę białą kiełbasę z chrupiącą skórką. Koniecznie dołącz do niej smaczny sos na bazie majonezu, chrzanu i ketchupu oraz wiosenną sałatkę pełną warzyw. Zamiast białej kiełbasy, na klasyczne wielkanocne śniadanie sprawdzi się również kiełbasa jałowcowa, boczek wędzony podany na ciepło, a także deska domowych wędlin. Swoje menu urozmaicisz różnego rodzaju sałatkami, np. klasyczną jarzynową.
Wielkanocne śniadanie w nowoczesnej odsłonie
Jeśli lubisz próbować nowych połączeń smakowych, wielkanocne śniadanie będzie doskonałą okazją do przygotowania efektownych i niecodziennych potraw. Żeby podkreślić świąteczną atmosferę, postaw na tradycyjne dania, ale w zupełnie nowej odsłonie. Dobrym przykładem jest pasztet z ciecierzycy z pastą tahini, czyli warzywna przekąska z pastą sezamową, którą przygotujesz łatwo i szybko. Wystarczy blendować prażone ziarna sezamu do momentu, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Bezmięsne pasztety zrobisz także z fasoli, soczewicy czy selera. Zamiast klasycznej białej kiełbasy, podaj frankfurterki z serem feta owinięte delikatną szynką szwarcwaldzką. Jeśli natomiast szukasz alternatywy dla wędlin, wybierz sery. Elegancka deska serów serwowanych z orzechami włoskimi i winogronami będzie doskonałym urozmaiceniem nowoczesnych wielkanocnych potraw. Gdy chcesz rozpocząć śniadanie daniem na ciepło, ale innym niż barszcz czy żurek, przygotuj delikatną zupę w wiosennym kolorze. Zupa z rzeżuchy podkreśli wiosenny charakter świątecznego stołu, podobnie jak hiszpański krem groszkowy. Zielone kremy będą równie smaczne, jeśli do ich ugotowania użyjesz brokułów, szpinaku czy sałaty. Każdą z nich udekoruj kleksem śmietany albo jogurtu. Możesz podać również lekki jarzynowy bulion z kluseczkami albo lanym ciastem. Wypróbuj przy okazji nowych sposobów na wielkanocne jajka. Muffiny jajeczne z warzywami to smaczna, kolorowa i doskonale prezentująca się przekąska, która świetnie skomponuje się ze świeżymi warzywami, na przykład z lekką sałatką z komosą i mozzarellą. Podobnie jak jajka faszerowane awokado inspirowane hiszpańskim tapas. Przed zaserwowaniem nie zapomnij udekorować potrawy listkami świeżych ziół, np. bazylii lub kolendry.
Czy nowoczesne, czy klasyczne – najważniejsze, żeby wielkanocne śniadanie było smaczne. Jeśli nie możesz się zdecydować, którą wersję posiłku wybrać, połącz klasykę z nowoczesnością i podaj np. żurek z kozim serem i chipsami z szynki długodojrzewającej czy jajka nadziewane hummusem. Mamy nadzieję, że nasze propozycje pomogą Ci w przygotowaniu udanego rodzinnego spotkania przy suto zastawionym stole.