Przystawki na Wielkanoc
W menu na Wielkanoc nie może zabraknąć takich dań, których podstawą są jajka. Klasycznie podaje się je w formie faszerowanej. Dobrą inspiracją jest przepis na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. Wyjątkowe nadzienie, zawierające w sobie kawałki szynki schwarzwaldzkiej i suszonych pomidorów, nada z pozoru prostej przystawce wykwintnego charakteru. Warto jednak pamiętać, że faszerowanie to niejedyny sposób na podanie jajek. Jeśli myślisz o smacznej przystawce z nimi w roli głównej, koniecznie przygotuj wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem, które nie tylko dobrze smakują, ale także wspaniale się prezentują. Sprawdź też przepis na jajka flamenco inspirowane kuchnią hiszpańską. Perfekcyjne połączenie składników: kukurydzy, czerwonej fasoli i szparagów oraz oryginalna forma podania sprawią, że wielkanocny posiłek stanie się wyjątkowy.
Zupy na Wielkanoc
Po przystawce czas na zupę. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje żurek na wędzonce. Koniecznie umieść go w swoim menu na Wielkanoc. Wyraziście dymny posmak osiągniesz, wykorzystując do jego przygotowania skórę z wędzonego boczku. Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami, posypując je majerankiem otartym wcześniej w dłoniach (zabieg ten wydobywa jego intensywny aromat). Jako dodatek sprawdzą się ugotowane jajka – zamiast kurzych możesz ewentualnie użyć przepiórczych. Wypróbuj również przepis na żurek staropolski, przygotowywany na bazie intensywnego wywaru z mięsa wieprzowego, włoszczyzny i suszonych grzybów leśnych. Użycie śmietany zapewni mu aksamitną konsystencję. Gotowy podawaj z kawałkami białej kiełbasy. Wyjątkową zupę na Wielkanoc przygotujesz również z przepisem na barszcz biały w chlebie. Podawany w wydrążonym pieczywie razowym, z pewnością zwróci uwagę Twoich gości i domowników.
Sałatki na Wielkanoc
Inną kategorią dań na Wielkanoc są sałatki. Propozycją wartą rozważenia jest świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem. Upieczone w piekarniku i starte na grubych oczkach tarki warzywa świetnie skomponują się z pokrojonymi w drobną kostkę filetami matiasa. Całość udekoruj posiekanym koperkiem i podawaj po wcześniejszym schłodzeniu. Pamiętaj też o przepisie na sałatkę śledziową z ziemniakami. Idealnym dodatkiem do niej będzie wyrazisty sos powstały z połączenia majonezu, musztardy, koperku i soku z cytryny. Jeśli lubisz nowoczesne rozwiązania, przygotuj sałatkę z kiełkami lucerny i oliwkami. Dodaj do niej marynowaną czerwoną paprykę i liście ciemnej sałaty karbowanej, a otrzymasz wielokolorowe, pyszne danie – niezbędny punkt w menu na Wielkanoc.
Pasztety na Wielkanoc
Potrawą klasycznie kojarzącą się z Wielkanocą jest pasztet. Smaczną propozycją będzie świąteczny pasztet z suszonymi pomidorami. Pamiętaj o nim, układając menu na Wielkanoc. Tym, co go wyróżnia, jest wyrafinowany smak, który uzyskuje dzięki specjalnej kompozycji składników. Szalotki, suszone pomidory i pistacje to połączenie idealne. Pamiętaj także o mieszance przypraw: świeżego tymianku, posiekanej szałwii, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Pyszny pasztet przygotujesz również w wersji bezmięsnej. Dobrym wyborem będzie przyrządzenie go na bazie świeżej cukinii i zielonego groszku. Jego kolor i smak doskonale podkreśli świeża mięta oraz bazylia. Sprawdzi się nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do kanapek. Koniecznie zobacz przepis na pasztet z cukinii i zielonego groszku.
Obiad wielkanocny menu
Obiad wielkanocny może składać się również z innych, niż pasztet, potraw mięsnych. Oryginalną propozycją jest wielkanocny schab pachnący majerankiem. Przyrządza się go ze schabu środkowego i doprawia dużą ilością majeranku. Dobrym sposobem na osiągnięcie wyjątkowego smaku będzie także użycie drobno posiekanego cząbru. Tak przygotowana pieczeń, pokrojona w plastry, dobrze skomponuje się z młodymi ziemniakami z wody i prostą sałatką na bazie miksu różnych gatunków sałat oraz świeżych warzyw. Z podobnymi dodatkami podasz również schab ze śliwkami. Marynowany w ziołach i przyprawie do mięs, zyskuje wyjątkowy smak. Przygotuj go, a na pewno się nie zawiedziesz.
Z idealnie skomponowanym menu na Wielkanoc łatwiej o celebrację świąt. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i przygotuj smaczne potrawy, które uświetnią ten szczególny czas. Bez względu na to, co preferujesz – nowoczesność czy klasykę – z pewnością znajdziesz dania doskonałe dla siebie i swoich bliskich.