Pasztet z cukinii
i zielonego groszku
średnie
1846 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
100 mililitrów
200 gramów
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blaszkę na pasztet z cukinii posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.

Krok 2
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.

Krok 3
Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.

Krok 4
Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy: gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.

Krok 5
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.

Krok 6
Powstały farsz do pasztetu z cukinii umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130°C na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet z cukinii ostudź, pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii z naszego przepisu to bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak.
Dla kogo?
Pasztet z cukinii to idealna opcja dla osób szukających wegetariańskiego posiłku. Przygotuj go, jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw lub szukasz alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów.
Na jaką okazję?
Pasztet z cukinii świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, kolację czy przekąskę na wynos. Zrób go na rodzinne spotkanie lub jako element warzywnego menu – będzie pysznym dodatkiem do pieczywa czy sałatki, np. sałatki jarzynowej.
Czy wiesz, że?
Pasztet z cukinii możesz przygotować na wiele sposobów, wzbogacając go o ulubione przyprawy czy dodatki. To danie, które łatwo dostosujesz do swojego smaku i dostępnych składników.
Dla urozmaicenia:
Zrób pasztet z cukinii z dodatkiem orzechów, suszonych pomidorów lub podsmażonej cebuli. Możesz też poeksperymentować z przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, kmin rzymski czy kurkuma, aby nadać mu ciekawszy aromat.
Sprawdź również nasz przepis na wegetariańską kanapkę z grillowanym serem lub burgera z pieczonymi bakłażanami!