Pasztet z cukinii
i zielonego groszku
średnie
1865 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
100 mililitrów
200 gramów
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blaszkę na pasztet z cukinii posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.

Krok 2
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.

Krok 3
Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.

Krok 4
Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy: gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.

Krok 5
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.

Krok 6
Powstały farsz do pasztetu z cukinii umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130°C na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet z cukinii ostudź, pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.


Dobra rada:
Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii z naszego przepisu to bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak.
Dla kogo?
Pasztet z cukinii to idealna opcja dla osób szukających wegetariańskiego posiłku. Przygotuj go, jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw lub szukasz alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów.
Na jaką okazję?
Pasztet z cukinii świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, kolację czy przekąskę na wynos. Zrób go na rodzinne spotkanie lub jako element warzywnego menu – będzie pysznym dodatkiem do pieczywa czy sałatki, np. sałatki jarzynowej.
Czy wiesz, że?
Pasztet z cukinii możesz przygotować na wiele sposobów, wzbogacając go o ulubione przyprawy czy dodatki. To danie, które łatwo dostosujesz do swojego smaku i dostępnych składników.
Dla urozmaicenia:
Zrób pasztet z cukinii z dodatkiem orzechów, suszonych pomidorów lub podsmażonej cebuli. Możesz też poeksperymentować z przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, kmin rzymski czy kurkuma, aby nadać mu ciekawszy aromat.
Sprawdź również nasz przepis na wegetariańską kanapkę z grillowanym serem lub burgera z pieczonymi bakłażanami!