Biała kiełbasa z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

2 łyżki

sos:

50 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę grilluj na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych. Podczas grillowania smaruj ją co jakiś czas syropem klonowym rozmieszanym z Przyprawą do grilla Knorr. Uważaj, bo syrop będzie ulegała stopniowej karmelizacji. Skórka wtedy robi się chrupiąca ale może się łatwo przypalić.

Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - Krok 1

Krok 2

Grillowaną kiełbasę podawaj z dipem otrzymanym z połączenia ketchupu Hellmann's, chrzanu, majonezu Hellmann's i sosu tabasco.

Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast syropu klonowego możesz użyć miodu.

2

Opinie o przepisie

  • Grzegorz

    Grzegorz , 10.07.2025

    Najlepsza wersja kiełby :) Proponuję upiec ją na ognisku, jest dużo lepsza niż z grilla. Extra komponuje się z sosem chrzanowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil z Płocka

    Kamil z Płocka , 11.12.2023

    Super potrawa, pamiętam za dzieciaka jak wracałem z podwórka zawsze krzyczałem do mamy "mamo, mało zrób mi chrupiącą"

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa z chrupiącą skórką   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biała kiełbasa z chrupiącą skórką  Biała kiełbasa z chrupiącą skórką

Prosta, pikantna potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mięso z grilla. Biała kiełbasa z chrupiącą skórką to jedno z bardziej popularnych dań tego rodzaju. Przygotowuje się ją dość szybko. Kiełbasę podczas grillowania posmaruj mieszanką sosu klonowego z przyprawami. Zamiast syropu klonowego możesz też użyć miodu. Gotową mięsną przekąskę serwuj z pikantnym sosem. Przygotujesz go, mieszając ketchup z majonezem, chrzanem oraz sosem tabasco. Osoby lubiące łagodniejsze dania, powinny jednak zrezygnować z jego dodatku. Tak przygotowana biała kiełbasa z chrupiącą, słodko-pikantną skórką będzie doskonale komponować się z grzankami. Posmaruj je dodatkowo przyrządzonym na grillu czosnkiem. Dobrze upieczony powinien mieć kremową, łatwą do smarowania konsystencję. Jeśli za nim nie przepadasz, skrop pieczywo oliwą. Do mięsa serwuj również sałatkę ze świeżych warzyw, np. z dodatkiem papryki, oliwek i sera feta. Szukasz sposobu, aby odmienić popularne dania z grilla? Przygotuj kiełbasę z karmelizowaną skórką na podstawie tego przepisu.