Jak obrać kaki? Czy można jeść je ze skórką, czy trzeba obierać?
Chcecie wykorzystać w kuchni egzotyczny owoc? Jak obrać kaki szybko i sprawnie, i czy to w ogóle konieczne? Czy można jeść kaki ze skórką? Sprawdźcie, czy kaki się obiera i jak postępować z tym owocem.
Kaki – jak obrać ten egzotyczny owoc?
Jak obrać kaki, żeby zmarnować jak najmniej? Przed obraniem kaki trzeba się upewnić, że owoc jest dojrzały. Dojrzałe owoce są miękkie i mają pomarańczową skórkę. Jeśli owoc jest twardy, należy go pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Kaki będzie dojrzałe, kiedy jego miąższ osiągnie konsystencję galaretki. Jeśli wybierzecie odmianę z małą ilością tanin odpowiadających za gorzki smak, owoc można zjeść, zanim w pełni dojrzeje.
Kaki, czyli persymona to egzotyczny owoc przypominający wyglądem pomidora i smakujący jak śliwka. Owoc kaki jest pokryty cienką skórką, którą można bardzo łatwo zdjąć. Kaki myjemy i wycieramy, odrywamy szypułkę, a następnie małym nożykiem zdejmujemy skórkę tak, jakbyśmy obierali sparzonego pomidora. Czy kaki trzeba obierać? Absolutnie nie – skórka jest tak miękka, że można zjeść owoc razem z nią. Czy kaki je się ze skórką w sałatce? Można, ale lepiej ją zdjąć – sałatka będzie wtedy pozbawiona odchodzących skórek.
Owoc kaki – jak obierać?
Jak się obiera kaki po rozdrobnieniu? Kaki przekrojone na pół lub na cztery części można wydrążyć łyżeczką i zostawić skórkę (podobnie jak w przypadku kiwi). Wybieranie miąższu kaki polecamy osobom, które chcą zjeść ten owoc jako deser. Jeśli natomiast planujecie podawanie kaki na półmisku z serami i innymi przekąskami, lepiej wcześniej zdjąć skórkę.
Komentarze (0)