Muffiny jajeczne z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

247 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 łyżeczek

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 pęczka

8 plastrów

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj, śmietanę wymieszaj dobrze z jajkami i dopraw do smaku Delikatem Knorr oraz pieprzem.

Muffiny jajeczne z warzywami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż cebulę oraz paprykę. Dodaj marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę i smaż chwilę razem. Przełóż do miski i wystudź lekko.

Muffiny jajeczne z warzywami - Krok 2

Krok 3

Natłuszczone foremki do muffinów wyłóż plastrami szynki – po 2 plastry na foremkę i ułóż na blasze do pieczenia.

Muffiny jajeczne z warzywami - Krok 3

Krok 4

Przygotowane warzywa połącz z jajeczną masą, wymieszaj i nałóż do przygotowanych foremek. Wierzch posyp startym serem.

Muffiny jajeczne z warzywami - Krok 4

Krok 5

Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 12 minut, do momentu gdy masa zetnie się. Po upieczeniu babeczki podawaj na ciepło lub na zimno.

Muffiny jajeczne z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do babeczek przygotuj lekki jogurtowy dip ziołowy – gęsty jogurt typu greckiego wymieszaj z posiekanymi świeżymi ziołami oraz czosnkiem, kilkoma kroplami soku z cytryny i gotowe!

1

Opinie o przepisie

  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass

    idealne na jesienne długie wieczory :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffiny jajeczne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffiny jajeczne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffiny jajeczne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffiny jajeczne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffiny jajeczne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffiny jajeczne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffiny jajeczne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffiny jajeczne z warzywamiMuffiny jajeczne z warzywami

Jeśli szukasz inspiracji na smaczną i szybką przekąskę, przepis na muffiny jajeczne z warzywami będzie dobrym rozwiązaniem. Żeby je przyrządzić, musisz najpierw przygotować farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę: szalotkę lub czosnkową, paprykę oraz natkę pietruszki. Usmaż je na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Składniki połącz ze śmietaną (jeśli chcesz, zastąp ją jogurtem naturalnym) marchewką, groszkiem i jajkami. Możesz użyć przepiórczych – szybciej się gotują. Dopraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i odstaw do czasu aż wystygnie. Następnie wyłóż foremki szynką (oprócz rekomendowanej, dobrze sprawdzi się też parmeńska) i wypełnij ostudzonym farszem. Przed włożeniem do piekarnika, muffinki posyp startym serem: parmezanem albo cheddarem. Tak przygotowane piecz przez kilka minut. Serwuj na ciepło lub zimno, w obu przypadkach będą tak samo smaczne. Możesz udekorować je listkami bazylii lub koperkiem. Sprawdź nasz przepis na muffiny w słonej wersji. Smacznego!