Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

33 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

20 gramów

3 łyżki

70 gramów

1 sztuka

400 gramów

20 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

150 gramów

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować zielmniaki w mundurkach, cebule pokroić w kosteczkę, usmażyć na oliwie na złoty kolor.

Krok 2

Gotowe ziemniaki zmielić razem z serem, dodać połowę usmażonej cebuli, przyprawić solą ,pieprzem.

Krok 3

Rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, masło, jajko, sól, śmietanę i drożdże, całosć siekać nożem. Jak składniki zaczną się łączyć szybko ugnieść, rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia, wykroić kwadraty, nakładać po łyżce farszu, zlepić jak pierogi (dość trudne, ciasto jest lepiące, ja pomagałam sobie nożem), ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Przygotować dip, zmiksować serek topiony z jogurtem i pozostąłą usmażoną cebulką, dodać mini kosteczki Knorr (smażona cebulka i czosnek), przyprawic pieprzem. Podawać do pierogów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej