Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
34 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

70 gramów

2 łyżki

1 sztuka

20 gramów

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować zielmniaki w mundurkach, cebule pokroić w kosteczkę, usmażyć na oliwie na złoty kolor.

Krok 2

Gotowe ziemniaki zmielić razem z serem, dodać połowę usmażonej cebuli, przyprawić solą ,pieprzem.

Krok 3

Rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, masło, jajko, sól, śmietanę i drożdże, całosć siekać nożem. Jak składniki zaczną się łączyć szybko ugnieść, rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia, wykroić kwadraty, nakładać po łyżce farszu, zlepić jak pierogi (dość trudne, ciasto jest lepiące, ja pomagałam sobie nożem), ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Przygotować dip, zmiksować serek topiony z jogurtem i pozostąłą usmażoną cebulką, dodać mini kosteczki Knorr (smażona cebulka i czosnek), przyprawic pieprzem. Podawać do pierogów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ruskie w cieście krucho drożdżowym z dipem ze smażoną cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej