Zupa cebulowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

2 szczypty

100 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

2 litry

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obieramy i siekamy w kostkę.

Krok 2

Na patelni niezbyt mocno rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Dusimy do momentu aż będzie miękka. Zalewamy białym winem i podgrzewamy aż odparuje.

Krok 3

Uduszoną cebulkę wrzucamy do wywaru warzywnego, dodajemy przyprawy. Gotujemy 15 min. Przyprawiamy do smaku.

Krok 4

Zupę możemy zmiksować na krem lub podawać z kawałkami cebulki. Zupę rozlewamy do talerzy i podajemy z bułeczką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej