
Składniki
250 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
50 mililitrów
70 gramów
1 litr
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kretki umyj oraz osusz.

Krok 2
Wino zmieszaj z przyprawą Knorr i jedną łyżeczką sosu sojowego. Wrzuć krewetki.

Krok 3
Jajka roztrzep widelcem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Smaż na złoto obracając przez około 2 minuty.

Krok 5
Krewetki obtocz w powstałym cieście i wrzucaj do rozgrzanego oleju.

Krok 6
Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym. Krewetki układaj na talerzu i pokrop z wierzchu sosem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki smażone
Krewetki to jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców morza. Są dość proste w przygotowaniu i mają delikatny rybny smak. Do wyboru masz duże krewetki tygrysie i małe, zwane koktajlowymi. Surowe są szare, dopiero po usmażeniu lub ugotowaniu zyskują charakterystyczny łososiowy kolor. Wypróbuj nasz przepis na krewetki smażone (jeśli wybierasz wersję mrożoną, jest ona już wstępnie obgotowana). Krewetki mrożone rozmroź najpierw, a świeże umyj i osusz. Następnie namocz je w winie doprawionym uniwersalną mieszanką i sosem sojowym, a później przygotuj ciasto. Obtocz w nim krewetki i wrzucaj je na głęboki tłuszcz, smażąc na złoty kolor. Obracaj je, żeby usmażyły się równomiernie, pamiętaj jednak o tym, by nie smażyć ich zbyt długo. Gotowe podawaj skropione mieszanką sosu sojowego z olejem sezamowym, pasować będzie też np. słodki sos chili albo sos tatarski podany w osobnym naczyniu. Krewetki smażone to pyszna przekąska na ciepło – przygotuj ją według naszego przepisu i przekonaj się! Serwuj udekorowane szczypiorkiem.