Krewetki smażone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki smażone

na złoto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

50 mililitrów

70 gramów

1 litr

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kretki umyj oraz osusz.

Krewetki smażone - Krok 1

Krok 2

Wino zmieszaj z przyprawą Knorr i jedną łyżeczką sosu sojowego. Wrzuć krewetki.

Krewetki smażone - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzep widelcem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krewetki smażone - Krok 3

Krok 4

Smaż na złoto obracając przez około 2 minuty.

Krewetki smażone - Krok 4

Krok 5

Krewetki obtocz w powstałym cieście i wrzucaj do rozgrzanego oleju.

Krewetki smażone - Krok 5

Krok 6

Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym. Krewetki układaj na talerzu i pokrop z wierzchu sosem.

Krewetki smażone - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Kościelniak

    Karolina Kościelniak , 09.11.2020

    Krewetki smażymy na zwykłym oleju czy też sezamowym? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wiosenna przekąska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki smażoneKrewetki smażone

Krewetki to jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców morza. Są dość proste w przygotowaniu i mają delikatny rybny smak. Do wyboru masz duże krewetki tygrysie i małe, zwane koktajlowymi. Surowe są szare, dopiero po usmażeniu lub ugotowaniu zyskują charakterystyczny łososiowy kolor. Wypróbuj nasz przepis na krewetki smażone (jeśli wybierasz wersję mrożoną, jest ona już wstępnie obgotowana). Krewetki mrożone rozmroź najpierw, a świeże umyj i osusz. Następnie namocz je w winie doprawionym uniwersalną mieszanką i sosem sojowym, a później przygotuj ciasto. Obtocz w nim krewetki i wrzucaj je na głęboki tłuszcz, smażąc na złoty kolor. Obracaj je, żeby usmażyły się równomiernie, pamiętaj jednak o tym, by nie smażyć ich zbyt długo. Gotowe podawaj skropione mieszanką sosu sojowego z olejem sezamowym, pasować będzie też np. słodki sos chili albo sos tatarski podany w osobnym naczyniu. Krewetki smażone to pyszna przekąska na ciepło – przygotuj ją według naszego przepisu i przekonaj się! Serwuj udekorowane szczypiorkiem.