Krewetki smażone przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krewetki smażone

na złoto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

319 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

50 mililitrów

70 gramów

1 litr

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kretki umyj oraz osusz.

Krewetki smażone - Krok 1

Krok 2

Wino zmieszaj z przyprawą Knorr i jedną łyżeczką sosu sojowego. Wrzuć krewetki.

Krewetki smażone - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzep widelcem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krewetki smażone - Krok 3

Krok 4

Smaż na złoto obracając przez około 2 minuty.

Krewetki smażone - Krok 4

Krok 5

Krewetki obtocz w powstałym cieście i wrzucaj do rozgrzanego oleju.

Krewetki smażone - Krok 5

Krok 6

Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym. Krewetki układaj na talerzu i pokrop z wierzchu sosem.

Krewetki smażone - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki smażoneKrewetki smażone

Krewetki to jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców morza. Są dość proste w przygotowaniu i mają delikatny rybny smak. Do wyboru masz duże krewetki tygrysie i małe, zwane koktajlowymi. Surowe są szare, dopiero po usmażeniu lub ugotowaniu zyskują charakterystyczny łososiowy kolor. Wypróbuj nasz przepis na krewetki smażone (jeśli wybierasz wersję mrożoną, jest ona już wstępnie obgotowana). Krewetki mrożone rozmroź najpierw, a świeże umyj i osusz. Następnie namocz je w winie doprawionym uniwersalną mieszanką i sosem sojowym, a później przygotuj ciasto. Obtocz w nim krewetki i wrzucaj je na głęboki tłuszcz, smażąc na złoty kolor. Obracaj je, żeby usmażyły się równomiernie, pamiętaj jednak o tym, by nie smażyć ich zbyt długo. Gotowe podawaj skropione mieszanką sosu sojowego z olejem sezamowym, pasować będzie też np. słodki sos chili albo sos tatarski podany w osobnym naczyniu. Krewetki smażone to pyszna przekąska na ciepło – przygotuj ją według naszego przepisu i przekonaj się! Serwuj udekorowane szczypiorkiem.