Dosas – indyjskie naleśniki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dosas – indyjskie naleśniki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1.2 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 sztuki

0.5 łyżki

3 sztuki

null

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null

4 szklanki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz wszystkie suche składniki na placki, po czym stopniowo dolewaj wodę i mleko, cały czas mieszając do połączenia się wszystkich składników.

Krok 2

Placki smaż na lekko naoliwionej patelni. Placki powinny być cienkie i złotawe z obu stron.

Krok 3

Posiekaj wszystkie warzywa.

Krok 4

By przygotować farsz najpierw na małym ogniu na oliwie w rondlu podsmaż czosnek i cebulkę, dodaj przyprawy.

Krok 5

Dodajemy warzywa. Gotuj do momentu gdy warzywa będą miękkie. Podlej 0,5 szklanki wody i dodaj przecier pomidorowy

Krok 6

Cieciorkę rozgnieć widelcem w misce i dodaj ją do rondla z warzywami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej. Przypraw do smaku.

Krok 7

Wykładaj farsz na placki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dosas – indyjskie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej