Kurczak w panierce do tortilli - panierowany: przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiący kurczak z tortillą

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

26

1912 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka opłucz, pokrój w długie paski i obtocz w Fix Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowego kurczaka wyjmij za pomocą drewnianej szpatułki lub widelca i przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiaru tłuszczu.

Chrupiący kurczak z tortillą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj prosty sos, łącząc ze sobą zawartość saszetki Fix Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr z dobrej jakości ketchupem, jak Hellman’s Extra Hot i sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy. Przygotuj warzywa do swojej tortilli. Pozbawione skórki awokado pokrój w plastry, pomidora i cebulę w półplastry, a sałatę w paski.

Chrupiący kurczak z tortillą - Krok 2

Krok 3

Tortillę podgrzej w mikrofalówce lub na patelni. Na wierzch nałóż 1-2 łyżki sosu, sałatę, cebulę, awokado, pomidory oraz kurczaka. Całość zroluj i przekrój na pół. Podawaj z panierowanym kurczakiem.

Chrupiący kurczak z tortillą - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dodatki warzywne do tortilli możesz dobierać według własnych upodobań. Bez obaw dołącz do dania ogórka, kukurydzę czy paprykę.

13

Opinie o przepisie

  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 09.03.2017

    Smakowało. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 08.03.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Niezgoda

    Emilia Niezgoda , 14.12.2015

    mniam!:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Tatar

    Natalia Tatar , 29.11.2015

    Czy zamiast mleka moge je obtoczyć w roztrzepanym jajku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sandra kozłowska

    sandra kozłowska , 15.11.2015

    pychota:-) :-) :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dymkowska

    Anna Dymkowska , 03.01.2012

    szklanka przegotowanej cieplej wody.nie ma lepszego lekarstwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molek

    Agnieszka Molek , 01.01.2012

    rosołek najlepszy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gornicka

    Aneta Gornicka , 01.01.2012

    Ja mam straszna ochote na gorace chrupiace placki ziemniaczane polane smietana-tak zachcianka to znaczy ze jeszcze mam kaca!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 01.01.2012

    Największym powodzeniem cieszyły się koreczki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Pakuła

    Paulina Pakuła , 01.01.2012

    po wodzie mineralnej to sie jest gorzej pijanym niż przed :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Milde

    Justyna Milde , 01.01.2012

    Moze jutro dzis to chyba nie wlezie nic;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Nemezis

    Ania Nemezis , 01.01.2012

    magnez też pomaga;) a jak Wasz sylwester?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania Urbaniak

    Hania Urbaniak , 01.01.2012

    na kaca najlepsze powietrze z materaca :p

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący kurczak z tortillą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący kurczak z tortilląChrupiący kurczak z tortillą

Tortilla z chrupiącym kurczakiem to propozycja idealna na szybki obiad lub przekąskę podczas imprezy. Podana z wyrazistym dipem stworzy smaczną kompozycję, którą zachwycą się wszyscy domownicy i goście. Tym przepisem udowadniamy, że pyszne dania przygotujesz już w niecałą godzinę – przekonaj się!

Dla kogo?

Dodatek, jakim jest chrupiący kurczak do tortilli z warzywami, posmakuje wszystkim domownikom – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zawinięte w tortilli warzywa będzie łatwiej przemycić do diety maluchom, które na co dzień unikają jedzenia, np. pomidorów. Jeśli przygotowujesz to danie dla dzieci, do przyrządzenia dipu zamiast ostrego ketchupu wybierz wersję łagodną.

Na jaką okazję?

Tortilla z chrupiącym kurczakiem to świetna przekąska na domówkę ze znajomymi. Zanim zaserwujesz ją gościom, pamiętaj o odpowiedniej prezentacji. Jak estetycznie podać chrupiącego kurczaka z tortillą? Ciasto zawiń w rulon i przekrój na pół, a obok na talerzu ułóż usmażone kawałki mięsa. Całą kompozycję uzupełnij miseczką ze smacznym dipem. Gotowe!

Czy wiesz, że?

Kurczak w panierce do tortilli możesz włożyć do środka pszennego placka lub położyć obok na talerzu. Masz w tym zakresie zupełną dowolność! Pamiętaj, że kurczak najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły.

Dla urozmaicenia:

Tortilla z kurczakiem panierowanym to danie, które możesz śmiało modyfikować. Jaki dip sprawdzi się jako dopełnienie tej przekąski? Wybierz wyrazistą salsę verde lub delikatniejszy dip jogurtowy.