Orechiette z czosnkiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orechiette z czosnkiem i pieczarkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orechiette to po włosku uszka. Ale nie takie jak polskie. Są dużo mniejsze, bez grzybowego nadzienia, i nie podaje się ich w barszczu, tylko z sosem, jak każdy inny makaron. Jeśli ich nie kupisz, użyj makaronowych rurek lub świderków.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pieczarki i od razu posól. Smaż 5 minut, dodaj cebulę i czosnek, smaż kolejne 5 minut, mieszając. Dodaj paprykę, wlej wino i wsyp bazylię. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj 2 litry wody, dodaj Kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, odcedź, skrop oliwą i połącz z gorącym sosem. Szybko wymieszaj i posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej