Orechiette z czosnkiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orechiette z czosnkiem i pieczarkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orechiette to po włosku uszka. Ale nie takie jak polskie. Są dużo mniejsze, bez grzybowego nadzienia, i nie podaje się ich w barszczu, tylko z sosem, jak każdy inny makaron. Jeśli ich nie kupisz, użyj makaronowych rurek lub świderków.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pieczarki i od razu posól. Smaż 5 minut, dodaj cebulę i czosnek, smaż kolejne 5 minut, mieszając. Dodaj paprykę, wlej wino i wsyp bazylię. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj 2 litry wody, dodaj Kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, odcedź, skrop oliwą i połącz z gorącym sosem. Szybko wymieszaj i posyp parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orechiette z czosnkiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej