Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
227 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

300 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

200 gramów

300 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania naleśników. Połącz mleko z mąką gryczaną, pszenną, bazylią Knorr, olejem oraz jajkami tworząc jednolite ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki najlepiej na przeznaczonej do tego patelni teflonowej.

Krok 2

Brokuł pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z śmietanką, dodaj 300 ml wody i całość zagotuj. Dodaj połowę sera i mieszaj aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj sosem serowym i wyłóż na dnie warstwę naleśników. Ponownie posmaruj sosem.

Krok 5

Następnie układaj warstwę brokuł z groszkiem i przekładaj naleśnikami oraz sosem aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić naleśniki posmarowane sosem.

Krok 6

Posyp lasagnę pozostałym tartym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut. Podawaj posypane natkę pietruszki .

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywamiNaleśnikowa lazania z zielonymi warzywami

Przyzwyczailiśmy się do lazanii w typowo włoskim wydaniu – z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym. Czas na odmianę! Będzie zielono, aromatycznie i pysznie!

Dla kogo?

Właśnie znaleźliście wegetariańską wersję jednego ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Mięso zostało zastąpione solidną porcją apetycznego groszku i brokułu.

Na jaką okazję?

Świetny obiad dla całej rodziny. Przygotowując go w dużym naczyniu żaroodpornym, będziecie gotowi na dokładki bez dodatkowej pracy i stania przy kuchence.

Czy wiesz, że?

Natka pietruszki jest doskonałym, pachnącym wykończeniem dania. Warto wykorzystać potencjał całego warzywa, ponieważ jej korzeń sprawdza się doskonale w zupach, potrawkach i sałatkach. Z łatwością przygotujecie z niego chrupiące frytki.

Dla urozmaicenia:

Lazania to świetny sposób na zużycie resztek, na które zabrakło już pomysłu. Cukinia albo szpinak także będą do niej pasować!