Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

300 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

500 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

200 gramów

300 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania naleśników. Połącz mleko z mąką gryczaną, pszenną, bazylią Knorr, olejem oraz jajkami tworząc jednolite ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki najlepiej na przeznaczonej do tego patelni teflonowej.

Krok 2

Brokuł pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z śmietanką, dodaj 300 ml wody i całość zagotuj. Dodaj połowę sera i mieszaj aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj sosem serowym i wyłóż na dnie warstwę naleśników. Ponownie posmaruj sosem.

Krok 5

Następnie układaj warstwę brokuł z groszkiem i przekładaj naleśnikami oraz sosem aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić naleśniki posmarowane sosem.

Krok 6

Posyp lasagnę pozostałym tartym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut. Podawaj posypane natkę pietruszki .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywamiNaleśnikowa lazania z zielonymi warzywami

Przyzwyczailiśmy się do lazanii w typowo włoskim wydaniu – z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym. Czas na odmianę! Będzie zielono, aromatycznie i pysznie!

Dla kogo?

Właśnie znaleźliście wegetariańską wersję jednego ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Mięso zostało zastąpione solidną porcją apetycznego groszku i brokułu.

Na jaką okazję?

Świetny obiad dla całej rodziny. Przygotowując go w dużym naczyniu żaroodpornym, będziecie gotowi na dokładki bez dodatkowej pracy i stania przy kuchence.

Czy wiesz, że?

Natka pietruszki jest doskonałym, pachnącym wykończeniem dania. Warto wykorzystać potencjał całego warzywa, ponieważ jej korzeń sprawdza się doskonale w zupach, potrawkach i sałatkach. Z łatwością przygotujecie z niego chrupiące frytki.

Dla urozmaicenia:

Lazania to świetny sposób na zużycie resztek, na które zabrakło już pomysłu. Cukinia albo szpinak także będą do niej pasować!