Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami
łatwe
328 osób zapisało

Składniki
100 gramów
125 gramów
1 łyżeczka
300 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
500 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
300 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania naleśników. Połącz mleko z mąką gryczaną, pszenną, bazylią Knorr, olejem oraz jajkami tworząc jednolite ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki najlepiej na przeznaczonej do tego patelni teflonowej.
Krok 2
Brokuł pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z śmietanką, dodaj 300 ml wody i całość zagotuj. Dodaj połowę sera i mieszaj aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj sosem serowym i wyłóż na dnie warstwę naleśników. Ponownie posmaruj sosem.
Krok 5
Następnie układaj warstwę brokuł z groszkiem i przekładaj naleśnikami oraz sosem aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić naleśniki posmarowane sosem.
Krok 6
Posyp lasagnę pozostałym tartym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut. Podawaj posypane natkę pietruszki .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami
Przyzwyczailiśmy się do lazanii w typowo włoskim wydaniu – z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym. Czas na odmianę! Będzie zielono, aromatycznie i pysznie!
Dla kogo?
Właśnie znaleźliście wegetariańską wersję jednego ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Mięso zostało zastąpione solidną porcją apetycznego groszku i brokułu.
Na jaką okazję?
Świetny obiad dla całej rodziny. Przygotowując go w dużym naczyniu żaroodpornym, będziecie gotowi na dokładki bez dodatkowej pracy i stania przy kuchence.
Czy wiesz, że?
Natka pietruszki jest doskonałym, pachnącym wykończeniem dania. Warto wykorzystać potencjał całego warzywa, ponieważ jej korzeń sprawdza się doskonale w zupach, potrawkach i sałatkach. Z łatwością przygotujecie z niego chrupiące frytki.
Dla urozmaicenia:
Lazania to świetny sposób na zużycie resztek, na które zabrakło już pomysłu. Cukinia albo szpinak także będą do niej pasować!