Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami
łatwe
231 osób zapisało
Składniki
100 gramów
125 gramów
1 łyżeczka
300 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
500 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
300 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania naleśników. Połącz mleko z mąką gryczaną, pszenną, bazylią Knorr, olejem oraz jajkami tworząc jednolite ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki najlepiej na przeznaczonej do tego patelni teflonowej.
Krok 2
Brokuł pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z śmietanką, dodaj 300 ml wody i całość zagotuj. Dodaj połowę sera i mieszaj aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj sosem serowym i wyłóż na dnie warstwę naleśników. Ponownie posmaruj sosem.
Krok 5
Następnie układaj warstwę brokuł z groszkiem i przekładaj naleśnikami oraz sosem aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić naleśniki posmarowane sosem.
Krok 6
Posyp lasagnę pozostałym tartym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut. Podawaj posypane natkę pietruszki .
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami
Przyzwyczailiśmy się do lazanii w typowo włoskim wydaniu – z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym. Czas na odmianę! Będzie zielono, aromatycznie i pysznie!
Dla kogo?
Właśnie znaleźliście wegetariańską wersję jednego ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Mięso zostało zastąpione solidną porcją apetycznego groszku i brokułu.
Na jaką okazję?
Świetny obiad dla całej rodziny. Przygotowując go w dużym naczyniu żaroodpornym, będziecie gotowi na dokładki bez dodatkowej pracy i stania przy kuchence.
Czy wiesz, że?
Natka pietruszki jest doskonałym, pachnącym wykończeniem dania. Warto wykorzystać potencjał całego warzywa, ponieważ jej korzeń sprawdza się doskonale w zupach, potrawkach i sałatkach. Z łatwością przygotujecie z niego chrupiące frytki.
Dla urozmaicenia:
Lazania to świetny sposób na zużycie resztek, na które zabrakło już pomysłu. Cukinia albo szpinak także będą do niej pasować!