Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami
łatwe
330 osób zapisało

Składniki
100 gramów
125 gramów
1 łyżeczka
300 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
500 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
300 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania naleśników. Połącz mleko z mąką gryczaną, pszenną, bazylią Knorr, olejem oraz jajkami tworząc jednolite ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki najlepiej na przeznaczonej do tego patelni teflonowej.
Krok 2
Brokuł pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z śmietanką, dodaj 300 ml wody i całość zagotuj. Dodaj połowę sera i mieszaj aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj sosem serowym i wyłóż na dnie warstwę naleśników. Ponownie posmaruj sosem.
Krok 5
Następnie układaj warstwę brokuł z groszkiem i przekładaj naleśnikami oraz sosem aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić naleśniki posmarowane sosem.
Krok 6
Posyp lasagnę pozostałym tartym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut. Podawaj posypane natkę pietruszki .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśnikowa lazania z zielonymi warzywami
Przyzwyczailiśmy się do lazanii w typowo włoskim wydaniu – z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym. Czas na odmianę! Będzie zielono, aromatycznie i pysznie!
Dla kogo?
Właśnie znaleźliście wegetariańską wersję jednego ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Mięso zostało zastąpione solidną porcją apetycznego groszku i brokułu.
Na jaką okazję?
Świetny obiad dla całej rodziny. Przygotowując go w dużym naczyniu żaroodpornym, będziecie gotowi na dokładki bez dodatkowej pracy i stania przy kuchence.
Czy wiesz, że?
Natka pietruszki jest doskonałym, pachnącym wykończeniem dania. Warto wykorzystać potencjał całego warzywa, ponieważ jej korzeń sprawdza się doskonale w zupach, potrawkach i sałatkach. Z łatwością przygotujecie z niego chrupiące frytki.
Dla urozmaicenia:
Lazania to świetny sposób na zużycie resztek, na które zabrakło już pomysłu. Cukinia albo szpinak także będą do niej pasować!