Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

200 mililitrów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

200 gramów

1 gram

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną płuczę na sitku, przekładam do garnka. Kostkę Knorr Bulion warzywny rozpuszczam w 400 ml wody zimnej i wlewam do kaszy. Gotuję na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Przekładam do miski, dodaję odsączoną soczewicę. Rozdrabniam blenderem, ale nie na miazgę.

Krok 2

Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju. Przekładam na talerz. Paprykę drobno kroję i też przesmażam. Połowę cebuli i paprykę przekładam do kaszy i soczewicy, dodaję pokrojoną natkę połowę, przyprawę do mięs Knorr według uznania, jajko.

Krok 3

Całość mieszam, formuję nieduże klopsiki, które obtaczam w panierce fix. Układam na blasze i piekę około 20 minut

Krok 4

W tym czasie pieczarki kroję, przesmażam na oleju, dodaję cebulkę odłożoną. Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym rozrabiam w 200 ml śmietanki i 200 ml zimnej wody. Wlewam do pieczarek i zagotowuję. Do sosu wkładam klopsiki, posypuję natką pietruszki. Podaję z ogórkiem korniszonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej