Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

200 mililitrów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

200 gramów

1 gram

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną płuczę na sitku, przekładam do garnka. Kostkę Knorr Bulion warzywny rozpuszczam w 400 ml wody zimnej i wlewam do kaszy. Gotuję na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Przekładam do miski, dodaję odsączoną soczewicę. Rozdrabniam blenderem, ale nie na miazgę.

Krok 2

Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju. Przekładam na talerz. Paprykę drobno kroję i też przesmażam. Połowę cebuli i paprykę przekładam do kaszy i soczewicy, dodaję pokrojoną natkę połowę, przyprawę do mięs Knorr według uznania, jajko.

Krok 3

Całość mieszam, formuję nieduże klopsiki, które obtaczam w panierce fix. Układam na blasze i piekę około 20 minut

Krok 4

W tym czasie pieczarki kroję, przesmażam na oleju, dodaję cebulkę odłożoną. Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym rozrabiam w 200 ml śmietanki i 200 ml zimnej wody. Wlewam do pieczarek i zagotowuję. Do sosu wkładam klopsiki, posypuję natką pietruszki. Podaję z ogórkiem korniszonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej