Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
1 puszka
200 mililitrów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
200 gramów
1 gram
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną płuczę na sitku, przekładam do garnka. Kostkę Knorr Bulion warzywny rozpuszczam w 400 ml wody zimnej i wlewam do kaszy. Gotuję na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Przekładam do miski, dodaję odsączoną soczewicę. Rozdrabniam blenderem, ale nie na miazgę.
Krok 2
Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju. Przekładam na talerz. Paprykę drobno kroję i też przesmażam. Połowę cebuli i paprykę przekładam do kaszy i soczewicy, dodaję pokrojoną natkę połowę, przyprawę do mięs Knorr według uznania, jajko.
Krok 3
Całość mieszam, formuję nieduże klopsiki, które obtaczam w panierce fix. Układam na blasze i piekę około 20 minut
Krok 4
W tym czasie pieczarki kroję, przesmażam na oleju, dodaję cebulkę odłożoną. Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym rozrabiam w 200 ml śmietanki i 200 ml zimnej wody. Wlewam do pieczarek i zagotowuję. Do sosu wkładam klopsiki, posypuję natką pietruszki. Podaję z ogórkiem korniszonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej