Składniki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
0.25 łyżeczki
400 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę, cebulę i natkę selera drobno posiekaj.
Krok 2
Czosnek przeciśnij przez praskę, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek i selera. Chwilę podsmaż i dodaj paprykę.
Krok 4
Po 5 minutach wrzuć tymianek, liść laurowy, paprykę słodką, sos tabasco i pomidory. Posól i duś przez 15 minut.
Krok 5
Dodaj krewetki i duś przez kolejne 4 minuty. Serwuj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej