
Składniki
250 gramów
120 mililitrów
90 gramów
70 gramów
20 mililitrów
1 sztuka
polewa czekoladowa:
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnuszku podgrzej masło ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i całość gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Przełóż do miski.

Krok 2
Wyskrob ziarna z wanilii, dodaj wraz z cukrem pudrem i rumem do miski i dokładnie wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1h.

Krok 3
Z powstałej masy uformuj kule wielkości orzechów włoskich i wbij w nie wykałaczkę. Schłodź jeszcze przez 1h.

Krok 4
W rondlu, podgrzewając na ogniu połącz śmietankę z mleczną czekoladą. Nie pozwól żeby się zagotowało.

Krok 5
Gotowe kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej i obsyp wiórkami białej czekolady.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kokosowe kuleczki
Jeśli macie ochotę na deser z egzotyczną nutą – spróbujcie kokosowych kuleczek, które posmakują każdemu miłośnikowi oryginalnych łakoci. Są doskonałym pomysłem nie tylko na codzienną porcję słodyczy, ale także na domową imprezę, na której będą urozmaiceniem menu deserowego. Do przygotowania kulek z wiórkami kokosowymi nie potrzebujecie zbyt wielu składników – wystarczy to, co zwykle znajduje się w domowej kuchni. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Kokosowe kuleczki przypadną do gustu każdemu, kto lubi oryginalne łączenie smaków oraz wyrazisty aromat kokosa.
Na jaką okazję?
O kokosowych kuleczkach pamiętajcie przy każdej okazji! Sprawdzą się na co dzień i podczas świątecznych, rodzinnych przyjęć.
Czy wiesz, że?
Wiórki kokosowe, obecne w kuchniach całego świata, wytwarzane są z kopry, czyli miąższu orzecha kokosowego. Słodką wersję wiórków otrzymuje się po wysuszeniu i starciu kopry, która następnie mieszana jest z cukrem pudrem.
Dla urozmaicenia:
Kokosowe kulki możesz podawać w papilotach cukierniczych. Dzięki temu kuleczki będą wyglądały estetycznie na imprezowym stole, a goście z łatwością będą mogli się nimi poczęstować.