Kokosowe kuleczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe kuleczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

120 mililitrów

90 gramów

70 gramów

20 mililitrów

1 sztuka

polewa czekoladowa:

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnuszku podgrzej masło ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i całość gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Przełóż do miski.

Kokosowe kuleczki - Krok 1

Krok 2

Wyskrob ziarna z wanilii, dodaj wraz z cukrem pudrem i rumem do miski i dokładnie wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1h.

Kokosowe kuleczki - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj kule wielkości orzechów włoskich i wbij w nie wykałaczkę. Schłodź jeszcze przez 1h.

Kokosowe kuleczki - Krok 3

Krok 4

W rondlu, podgrzewając na ogniu połącz śmietankę z mleczną czekoladą. Nie pozwól żeby się zagotowało.

Kokosowe kuleczki - Krok 4

Krok 5

Gotowe kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej i obsyp wiórkami białej czekolady.

Kokosowe kuleczki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe kuleczkiKokosowe kuleczki

Jeśli macie ochotę na deser z egzotyczną nutą – spróbujcie kokosowych kuleczek, które posmakują każdemu miłośnikowi oryginalnych łakoci. Są doskonałym pomysłem nie tylko na codzienną porcję słodyczy, ale także na domową imprezę, na której będą urozmaiceniem menu deserowego. Do przygotowania kulek z wiórkami kokosowymi nie potrzebujecie zbyt wielu składników – wystarczy to, co zwykle znajduje się w domowej kuchni. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Kokosowe kuleczki przypadną do gustu każdemu, kto lubi oryginalne łączenie smaków oraz wyrazisty aromat kokosa. 

Na jaką okazję?

O kokosowych kuleczkach pamiętajcie przy każdej okazji! Sprawdzą się na co dzień i podczas świątecznych, rodzinnych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe, obecne w kuchniach całego świata, wytwarzane są z kopry, czyli miąższu orzecha kokosowego. Słodką wersję wiórków otrzymuje się po wysuszeniu i starciu kopry, która następnie mieszana jest z cukrem pudrem.

Dla urozmaicenia:

Kokosowe kulki możesz podawać w papilotach cukierniczych. Dzięki temu kuleczki będą wyglądały estetycznie na imprezowym stole, a goście z łatwością będą mogli się nimi poczęstować.