Gorąca czekolada z piankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorąca czekolada z piankami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

70 mililitrów

1 łyżka

70 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy mleko.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy śmietankę.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 2

Krok 3

Po chwili wrzucamy kakao i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 3

Krok 4

Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta czekolada.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 4

Krok 5

Przelewamy do filiżanek.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 5

Krok 6

Dekorujemy piankami.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto Kinder Bueno
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gorąca czekolada z piankamiGorąca czekolada z piankami

Jeśli myślicie, że na przygotowanie pysznego i wyjątkowo prezentującego się deseru potrzebujecie co najmniej kilku godzin spędzonych w kuchni, to jesteście w błędzie. Dowodem na to jest nasz przepis na gorącą czekoladę z piankami, która doskonale zaspokoi naszą ochotę na słodkie co nieco. Pięć składników – mleko, śmietanka 30%, kakao, gorzka czekolada oraz pianki - to wszystko, czego potrzebujecie. Przygotowanie gorącej czekolady do picia zajmie około 15 minut. Czy można się oprzeć delikatnej, kremowej czekoladzie z piankami? Oczywiście, że nie, dlatego jesteśmy pewni, że ten prosty deser zagości w waszych domach na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników domowych łakoci, które można przygotować nie tylko szybko, ale przede wszystkim prosto. Czekolada z piankami z pewnością spełni kulinarne oczekiwania osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez choćby odrobiny czekolady.

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na każdą! Przepis na gorącą czekoladę z piankami świetnie sprawdzi się jako porcja codziennych słodkości, ale także, gdy odwiedzą was niespodziewani goście. Wystarczy 15 minut, by zaserwować im pyszny deser.

Czy wiesz, że?

Nie każdy wyrób cukierniczy, dostępny na rynku, można określać mianem czekolady. Według unijnych dyrektyw czekolada musi zawierać nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.

Dla urozmaicenia:

Czekolada na gorąco z piankami może być jedynie bazą, którą rozbudujecie według własnych upodobań. Świetnie sprawdzi się bita śmietana, a także kwaśne owoce, które zanurzycie w czekoladzie lub podacie osobno.