Gorąca czekolada z piankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorąca czekolada z piankami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

70 mililitrów

1 łyżka

70 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy mleko.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy śmietankę.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 2

Krok 3

Po chwili wrzucamy kakao i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 3

Krok 4

Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta czekolada.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 4

Krok 5

Przelewamy do filiżanek.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 5

Krok 6

Dekorujemy piankami.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gorąca czekolada z piankamiGorąca czekolada z piankami

Jeśli myślicie, że na przygotowanie pysznego i wyjątkowo prezentującego się deseru potrzebujecie co najmniej kilku godzin spędzonych w kuchni, to jesteście w błędzie. Dowodem na to jest nasz przepis na gorącą czekoladę z piankami, która doskonale zaspokoi naszą ochotę na słodkie co nieco. Pięć składników – mleko, śmietanka 30%, kakao, gorzka czekolada oraz pianki - to wszystko, czego potrzebujecie. Przygotowanie gorącej czekolady do picia zajmie około 15 minut. Czy można się oprzeć delikatnej, kremowej czekoladzie z piankami? Oczywiście, że nie, dlatego jesteśmy pewni, że ten prosty deser zagości w waszych domach na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników domowych łakoci, które można przygotować nie tylko szybko, ale przede wszystkim prosto. Czekolada z piankami z pewnością spełni kulinarne oczekiwania osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez choćby odrobiny czekolady.

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na każdą! Przepis na gorącą czekoladę z piankami świetnie sprawdzi się jako porcja codziennych słodkości, ale także, gdy odwiedzą was niespodziewani goście. Wystarczy 15 minut, by zaserwować im pyszny deser.

Czy wiesz, że?

Nie każdy wyrób cukierniczy, dostępny na rynku, można określać mianem czekolady. Według unijnych dyrektyw czekolada musi zawierać nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.

Dla urozmaicenia:

Czekolada na gorąco z piankami może być jedynie bazą, którą rozbudujecie według własnych upodobań. Świetnie sprawdzi się bita śmietana, a także kwaśne owoce, które zanurzycie w czekoladzie lub podacie osobno.