
Składniki
250 mililitrów
70 mililitrów
1 łyżka
70 gramów
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy mleko.

Krok 2
Następnie dodajemy śmietankę.

Krok 3
Po chwili wrzucamy kakao i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu.

Krok 4
Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta czekolada.

Krok 5
Przelewamy do filiżanek.

Krok 6
Dekorujemy piankami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gorąca czekolada z piankami
Jeśli myślicie, że na przygotowanie pysznego i wyjątkowo prezentującego się deseru potrzebujecie co najmniej kilku godzin spędzonych w kuchni, to jesteście w błędzie. Dowodem na to jest nasz przepis na gorącą czekoladę z piankami, która doskonale zaspokoi naszą ochotę na słodkie co nieco. Pięć składników – mleko, śmietanka 30%, kakao, gorzka czekolada oraz pianki - to wszystko, czego potrzebujecie. Przygotowanie gorącej czekolady do picia zajmie około 15 minut. Czy można się oprzeć delikatnej, kremowej czekoladzie z piankami? Oczywiście, że nie, dlatego jesteśmy pewni, że ten prosty deser zagości w waszych domach na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników domowych łakoci, które można przygotować nie tylko szybko, ale przede wszystkim prosto. Czekolada z piankami z pewnością spełni kulinarne oczekiwania osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez choćby odrobiny czekolady.
Na jaką okazję?
Zdecydowanie na każdą! Przepis na gorącą czekoladę z piankami świetnie sprawdzi się jako porcja codziennych słodkości, ale także, gdy odwiedzą was niespodziewani goście. Wystarczy 15 minut, by zaserwować im pyszny deser.
Czy wiesz, że?
Nie każdy wyrób cukierniczy, dostępny na rynku, można określać mianem czekolady. Według unijnych dyrektyw czekolada musi zawierać nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.
Dla urozmaicenia:
Czekolada na gorąco z piankami może być jedynie bazą, którą rozbudujecie według własnych upodobań. Świetnie sprawdzi się bita śmietana, a także kwaśne owoce, które zanurzycie w czekoladzie lub podacie osobno.