Gorąca czekolada z piankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorąca czekolada z piankami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

70 mililitrów

1 łyżka

70 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy mleko.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy śmietankę.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 2

Krok 3

Po chwili wrzucamy kakao i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 3

Krok 4

Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta czekolada.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 4

Krok 5

Przelewamy do filiżanek.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 5

Krok 6

Dekorujemy piankami.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gorąca czekolada z piankamiGorąca czekolada z piankami

Jeśli myślicie, że na przygotowanie pysznego i wyjątkowo prezentującego się deseru potrzebujecie co najmniej kilku godzin spędzonych w kuchni, to jesteście w błędzie. Dowodem na to jest nasz przepis na gorącą czekoladę z piankami, która doskonale zaspokoi naszą ochotę na słodkie co nieco. Pięć składników – mleko, śmietanka 30%, kakao, gorzka czekolada oraz pianki - to wszystko, czego potrzebujecie. Przygotowanie gorącej czekolady do picia zajmie około 15 minut. Czy można się oprzeć delikatnej, kremowej czekoladzie z piankami? Oczywiście, że nie, dlatego jesteśmy pewni, że ten prosty deser zagości w waszych domach na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników domowych łakoci, które można przygotować nie tylko szybko, ale przede wszystkim prosto. Czekolada z piankami z pewnością spełni kulinarne oczekiwania osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez choćby odrobiny czekolady.

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na każdą! Przepis na gorącą czekoladę z piankami świetnie sprawdzi się jako porcja codziennych słodkości, ale także, gdy odwiedzą was niespodziewani goście. Wystarczy 15 minut, by zaserwować im pyszny deser.

Czy wiesz, że?

Nie każdy wyrób cukierniczy, dostępny na rynku, można określać mianem czekolady. Według unijnych dyrektyw czekolada musi zawierać nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.

Dla urozmaicenia:

Czekolada na gorąco z piankami może być jedynie bazą, którą rozbudujecie według własnych upodobań. Świetnie sprawdzi się bita śmietana, a także kwaśne owoce, które zanurzycie w czekoladzie lub podacie osobno.