Gorąca czekolada z piankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorąca czekolada z piankami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

70 mililitrów

1 łyżka

70 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy mleko.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy śmietankę.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 2

Krok 3

Po chwili wrzucamy kakao i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 3

Krok 4

Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta czekolada.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 4

Krok 5

Przelewamy do filiżanek.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 5

Krok 6

Dekorujemy piankami.

Gorąca czekolada z piankami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorąca czekolada z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gorąca czekolada z piankamiGorąca czekolada z piankami

Jeśli myślicie, że na przygotowanie pysznego i wyjątkowo prezentującego się deseru potrzebujecie co najmniej kilku godzin spędzonych w kuchni, to jesteście w błędzie. Dowodem na to jest nasz przepis na gorącą czekoladę z piankami, która doskonale zaspokoi naszą ochotę na słodkie co nieco. Pięć składników – mleko, śmietanka 30%, kakao, gorzka czekolada oraz pianki - to wszystko, czego potrzebujecie. Przygotowanie gorącej czekolady do picia zajmie około 15 minut. Czy można się oprzeć delikatnej, kremowej czekoladzie z piankami? Oczywiście, że nie, dlatego jesteśmy pewni, że ten prosty deser zagości w waszych domach na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników domowych łakoci, które można przygotować nie tylko szybko, ale przede wszystkim prosto. Czekolada z piankami z pewnością spełni kulinarne oczekiwania osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez choćby odrobiny czekolady.

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na każdą! Przepis na gorącą czekoladę z piankami świetnie sprawdzi się jako porcja codziennych słodkości, ale także, gdy odwiedzą was niespodziewani goście. Wystarczy 15 minut, by zaserwować im pyszny deser.

Czy wiesz, że?

Nie każdy wyrób cukierniczy, dostępny na rynku, można określać mianem czekolady. Według unijnych dyrektyw czekolada musi zawierać nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.

Dla urozmaicenia:

Czekolada na gorąco z piankami może być jedynie bazą, którą rozbudujecie według własnych upodobań. Świetnie sprawdzi się bita śmietana, a także kwaśne owoce, które zanurzycie w czekoladzie lub podacie osobno.