Jak zrobić doskonałą w smaku gorącą czekoladę? Aromatyczny napój skutecznie rozgrzewa, a idealnie zrównoważona słodycz to istna uczta dla kubków smakowych. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj sprawdzone sposoby na pyszną gorącą czekoladę.

Jak zrobić wyśmienitą czekoladę na gorąco? Przepis podstawowy

Gdy pogoda nie rozpieszcza, nic tak nie rozgrzewa jak gorąca czekolada, która jednocześnie jest słodką przekąską. Sekretem doskonałej konsystencji są precyzyjnie dobrane proporcje. Zatem jak zrobić gorącą czekoladę do picia? Oto lista potrzebnych składników:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200g czekolady

Jak zrobić pitną czekoladę, gdy mamy już składniki?

  1. Mleko i śmietankę podgrzewamy w garnku na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
  2. Następnie dodajemy kawałki pokruszonej czekolady.
  3. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady i przelewamy do kubka lub eleganckiej filiżanki.

Aromatyczny napój możemy opcjonalnie udekorować bitą śmietaną oraz subtelną szczyptą kakao. Voilà, gorąca czekolada do picia gotowa!

W zależności od rodzaju dodanej czekolady smak będzie się różnił. Fanom nieco wytrwanych deserów polecamy wybór gorzkiej czekolady, z kolei dla miłośników słodkości idealną opcją jest czekolada mleczna lub biała.

Jak zrobić pitną czekoladę? Wersja dla kawoszy

Gorąca czekolada może zaspokoić apetyt nawet wymagającego kawosza. Wystarczy, że przepis podstawowy wzbogacimy o espresso lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Aksamitna w smaku gorąca czekolada o subtelnym kawowym aromacie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Gorący napój możemy wzbogacić nutą wanilii, podgrzewając mleko i śmietankę z laskami wanilii. Dzięki temu uzyskamy charakterystyczny posmak i czarujący zapach.

Jak zrobić świąteczną czekoladę do picia?

Okres świąteczny sprzyja korzennym aromatom. Jak zrobić gorącą czekoladę do picia, która pozwoli poczuć ten wyjątkowy klimat? Przepis podstawowy wystarczy wzbogacić szczyptą cynamonu, by otrzymać korzenno-czekoladowy napój, który perfekcyjnie smakuje w towarzystwie świątecznych pierniczków. Chcąc uzyskać prawdziwie rozgrzewający czekoladowy trunek, możemy dodać odrobiny pikanterii. Szczypta papryczki chili skutecznie rozpali podniebienie!

Jak zrobić wegańską czekoladę do picia?

A może gorąca czekolada w roślinnym wydaniu? Oto składniki:

  • 350 ml napoju roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego

W tym przypadku napój roślinny podgrzewamy na małym ogniu z kakao oraz cukrem, dokładnie mieszając do uzyskania gorącej, jednolitej konsystencji. Napój kokosowy nadaje delikatny kokosowy posmak, a migdałowy przypadnie do gustu zwolennikom orzechowych nut. Możemy także wykorzystać napój owsiany czy ryżowy.

Jak zrobić gorącą czekoladę o oryginalnym charakterze?

Warto wiedzieć, że gorącą czekoladę możemy uatrakcyjnić na wiele sposobów. Rześkości czekoladzie dostarczy dodatek mięty, a szczypta soli lub ostrej papryki wyostrzy smak.