Makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowiec

Autor: anek anek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 gramy

50 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 szklanka

100 gramów

2 łyżki

30 gramów

50 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. 3 jajka roztrzepać, dodać do mąki razem z cukrem, solą, skórką z pomarańczy i miękkim masłem. Wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz.

Krok 2

Nadzienie: mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać mak, gotować 5 minut. Zmiksować. Miód, cukier, rodzynki, orzechy, cynamon i masło dodać do masy, wymieszać.

Krok 3

Ciasto wyrobić, ułożyć na natłuszczonym blacie, ukształtować prostokąt, wyłożyć nadzienie, zostawiając 2 cm brzegu, zwinąć, ułożyć w formie, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do ciepłego piekarnika. Po 5 minutach zwiększyć temperaturę do 190 st., piec 45 minut.

Krok 4

Upieczone ciasto po wystudzeniu można posmarować lukrem, a następnie udekorować rodzynkami, posiekanymi orzechami, paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

anek anek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej