Makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowiec

Autor: anek anek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 gramy

50 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 szklanka

100 gramów

2 łyżki

30 gramów

50 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. 3 jajka roztrzepać, dodać do mąki razem z cukrem, solą, skórką z pomarańczy i miękkim masłem. Wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz.

Krok 2

Nadzienie: mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać mak, gotować 5 minut. Zmiksować. Miód, cukier, rodzynki, orzechy, cynamon i masło dodać do masy, wymieszać.

Krok 3

Ciasto wyrobić, ułożyć na natłuszczonym blacie, ukształtować prostokąt, wyłożyć nadzienie, zostawiając 2 cm brzegu, zwinąć, ułożyć w formie, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do ciepłego piekarnika. Po 5 minutach zwiększyć temperaturę do 190 st., piec 45 minut.

Krok 4

Upieczone ciasto po wystudzeniu można posmarować lukrem, a następnie udekorować rodzynkami, posiekanymi orzechami, paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

anek anek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej