Makowiec

Autor: anek anek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 gramy

50 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 szklanka

100 gramów

2 łyżki

30 gramów

50 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. 3 jajka roztrzepać, dodać do mąki razem z cukrem, solą, skórką z pomarańczy i miękkim masłem. Wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz.

Krok 2

Nadzienie: mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać mak, gotować 5 minut. Zmiksować. Miód, cukier, rodzynki, orzechy, cynamon i masło dodać do masy, wymieszać.

Krok 3

Ciasto wyrobić, ułożyć na natłuszczonym blacie, ukształtować prostokąt, wyłożyć nadzienie, zostawiając 2 cm brzegu, zwinąć, ułożyć w formie, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do ciepłego piekarnika. Po 5 minutach zwiększyć temperaturę do 190 st., piec 45 minut.

Krok 4

Upieczone ciasto po wystudzeniu można posmarować lukrem, a następnie udekorować rodzynkami, posiekanymi orzechami, paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej