Makowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowiec

Autor: anek anek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 gramy

50 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 szklanka

100 gramów

2 łyżki

30 gramów

50 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. 3 jajka roztrzepać, dodać do mąki razem z cukrem, solą, skórką z pomarańczy i miękkim masłem. Wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na 1-2 godz.

Krok 2

Nadzienie: mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać mak, gotować 5 minut. Zmiksować. Miód, cukier, rodzynki, orzechy, cynamon i masło dodać do masy, wymieszać.

Krok 3

Ciasto wyrobić, ułożyć na natłuszczonym blacie, ukształtować prostokąt, wyłożyć nadzienie, zostawiając 2 cm brzegu, zwinąć, ułożyć w formie, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do ciepłego piekarnika. Po 5 minutach zwiększyć temperaturę do 190 st., piec 45 minut.

Krok 4

Upieczone ciasto po wystudzeniu można posmarować lukrem, a następnie udekorować rodzynkami, posiekanymi orzechami, paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

anek anek

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej