Koperty z jabłkami – ciastka kruche: przepis | Przepisy.pl pixel

Koperty z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
531 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

494 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 szklanka

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

jabłka:

5 sztuk

1 łyżka

na wierzch:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i sól. Wszystkie składniki siekamy.

Koperty z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy jajko, śmietanę i żółtka. Zagniatamy kulkę ze składników. Odstawiamy do lodówki na 45 minut.

Koperty z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki, a ćwiartki kroimy na cienkie plasterki w poprzek. Obtaczamy pokrojone jabłka w cynamonie.

Koperty z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na trzy części. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Podsypujemy je mąką. Kroimy na kwadraty o bokach ok. 9 cm x 9 cm

Koperty z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Nakładamy po ok. 6 plasterków jabłek na kwadrat.

Koperty z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Składamy ciasto w trójkąt. Boki przyciskamy widelcem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Układamy na blaszce koperty. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Koperty z jabłkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z lodami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koperty z jabłkamiKoperty z jabłkami

Czas na smaczną przesyłkę! Koperty z jabłkami to przepis na deser o niebanalnym wyglądzie, w którym nie zabraknie aromatycznego cynamonu. Chrupiące ciasto i owocowy smak zyskają grono wiernych wielbicieli wśród domowników i gości.

Dla kogo?

Fani szarlotki nie przejdą obok kopert z jabłkami obojętnie. Prezentują się bardzo efektownie, a do tego łączą to, co w popularnym cieście najlepsze: owoce z niezastąpioną przyprawą.

Na jaką okazję?

Macie ochotę na zorganizowanie podwieczorku? Zaproście znajomych – deseru wystarczy dla wszystkich. Pyszne koperty z jabłkami wspaniale sprawdzą się jako imprezowa, słodka przekąska. W przeciwieństwie do kremowych tortów i ciast nie wymagają precyzyjnego krojenia.

Czy wiesz, że?

Koperty z jabłkami można przygotować również przy użyciu ciasta francuskiego. Gotowy produkt okaże się znakomitym rozwiązaniem dla zabieganych.

Dla urozmaicenia:

Po wyjęciu z piekarnika jabłkowe ciastka posypcie cukrem pudrem.