Koperty z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

51

277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

439 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

500 gramów

90 gramów

2 sztuki

8 sztuk

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj Kasię i posiekaj nożem.

Krok 2

Dodaj jajko, 6 łyżek cukru i szybko zagnieć ciasto.

Krok 3

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i pokrój w kwadraty 15x15 cm.

Krok 4

Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i w ich miejsce wsyp pozostały cukier.

Krok 5

Każdą połówkę jabłka posyp cynamonem i połóż na wyciętych kwadratach.

Krok 6

Nad jabłkiem zlep rogi ciasta.

Krok 7

Z pozostałego ciasta wytnij małe krążki (o średnicy 2 cm) i przylep je na wierzchu ciastka.

Krok 8

Ciastka przełóż na posmarowaną Kasią i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Krok 9

Piecz na jasnozłoty kolor (około 30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 10

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
21 osób ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koperty z jabłkamiKoperty z jabłkami

Koperty z jabłkami dostaniemy w wielu cukierniach. Trzeba jednak wiedzieć, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Dlatego warto zewrzeć domowe szeregi, sięgnąć po przepis na koperty z jabłkami i własnoręcznie je zrobić. Satysfakcja gwarantowana! 

Dla kogo?

Pyszne ciastka z jabłkami zachwycą wszystkie osoby, które lubią owocowe słodkości. Zwolennicy jabłek pożerają je wręcz oczami.

Na jaką okazję?

Jeżeli chodzi o koperty z jabłkami, to nie potrzeba tu żadnej okazji. Znikają błyskawicznie, więc na dobrą sprawę można je robić non stop. Tym bardziej, że przygotowuje się je bardzo szybko ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. To także dobry pomysł na śniadanie, piknik czy prowiant do podróży.

Czy wiesz, że?

Najlepsze ciastka z jabłkami powstają z takimi odmianami jabłek jak: antonówka, szara, złota reneta, bojken. To owoce kwaskowate i umiarkowanie soczyste.

Dla urozmaicenia

Koperty z jabłkami z największą przyjemnością spałaszujemy wraz ze szklanką zimnego mleka. Mniam!