Koperty z jabłkami – ciastka kruche: przepis | Przepisy.pl pixel

Koperty z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
529 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 szklanka

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

jabłka:

5 sztuk

1 łyżka

na wierzch:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i sól. Wszystkie składniki siekamy.

Koperty z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy jajko, śmietanę i żółtka. Zagniatamy kulkę ze składników. Odstawiamy do lodówki na 45 minut.

Koperty z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki, a ćwiartki kroimy na cienkie plasterki w poprzek. Obtaczamy pokrojone jabłka w cynamonie.

Koperty z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na trzy części. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Podsypujemy je mąką. Kroimy na kwadraty o bokach ok. 9 cm x 9 cm

Koperty z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Nakładamy po ok. 6 plasterków jabłek na kwadrat.

Koperty z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Składamy ciasto w trójkąt. Boki przyciskamy widelcem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Układamy na blaszce koperty. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Koperty z jabłkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koperty z jabłkamiKoperty z jabłkami

Czas na smaczną przesyłkę! Koperty z jabłkami to przepis na deser o niebanalnym wyglądzie, w którym nie zabraknie aromatycznego cynamonu. Chrupiące ciasto i owocowy smak zyskają grono wiernych wielbicieli wśród domowników i gości.

Dla kogo?

Fani szarlotki nie przejdą obok kopert z jabłkami obojętnie. Prezentują się bardzo efektownie, a do tego łączą to, co w popularnym cieście najlepsze: owoce z niezastąpioną przyprawą.

Na jaką okazję?

Macie ochotę na zorganizowanie podwieczorku? Zaproście znajomych – deseru wystarczy dla wszystkich. Pyszne koperty z jabłkami wspaniale sprawdzą się jako imprezowa, słodka przekąska. W przeciwieństwie do kremowych tortów i ciast nie wymagają precyzyjnego krojenia.

Czy wiesz, że?

Koperty z jabłkami można przygotować również przy użyciu ciasta francuskiego. Gotowy produkt okaże się znakomitym rozwiązaniem dla zabieganych.

Dla urozmaicenia:

Po wyjęciu z piekarnika jabłkowe ciastka posypcie cukrem pudrem.