
Składniki
ciasto:
3 szklanki
1 szklanka
150 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
jabłka:
5 sztuk
1 łyżka
na wierzch:
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i sól. Wszystkie składniki siekamy.

Krok 2
Dodajemy jajko, śmietanę i żółtka. Zagniatamy kulkę ze składników. Odstawiamy do lodówki na 45 minut.

Krok 3
Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki, a ćwiartki kroimy na cienkie plasterki w poprzek. Obtaczamy pokrojone jabłka w cynamonie.

Krok 4
Ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na trzy części. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Podsypujemy je mąką. Kroimy na kwadraty o bokach ok. 9 cm x 9 cm

Krok 5
Nakładamy po ok. 6 plasterków jabłek na kwadrat.

Krok 6
Składamy ciasto w trójkąt. Boki przyciskamy widelcem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Układamy na blaszce koperty. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Koperty z jabłkami
Czas na smaczną przesyłkę! Koperty z jabłkami to przepis na deser o niebanalnym wyglądzie, w którym nie zabraknie aromatycznego cynamonu. Chrupiące ciasto i owocowy smak zyskają grono wiernych wielbicieli wśród domowników i gości.
Dla kogo?
Fani szarlotki nie przejdą obok kopert z jabłkami obojętnie. Prezentują się bardzo efektownie, a do tego łączą to, co w popularnym cieście najlepsze: owoce z niezastąpioną przyprawą.
Na jaką okazję?
Macie ochotę na zorganizowanie podwieczorku? Zaproście znajomych – deseru wystarczy dla wszystkich. Pyszne koperty z jabłkami wspaniale sprawdzą się jako imprezowa, słodka przekąska. W przeciwieństwie do kremowych tortów i ciast nie wymagają precyzyjnego krojenia.
Czy wiesz, że?
Koperty z jabłkami można przygotować również przy użyciu ciasta francuskiego. Gotowy produkt okaże się znakomitym rozwiązaniem dla zabieganych.
Dla urozmaicenia:
Po wyjęciu z piekarnika jabłkowe ciastka posypcie cukrem pudrem.