Sernik wiśniowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiśniowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 kilogram

0.7 kilograma

null

1 sztuka

10 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

2 szklanki

1 sztuka

15 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

null

1 sztuka

2 łyżki

5 dekagramów

0.5 sztuki

3 łyżki

2 szklanki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blachę o wymiarach 26x38 cm posmaruj margaryną i obsyp tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj z margaryną, ugniataj w rękach dodając cukier puder i żółtka.

Krok 2

Uformuj z ciasta kulę i wylep nim blachę. Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Krok 3

W tym czasie zrób masę serową. Białka oddziel od żółtek, żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.

Krok 4

Dodajemy ostudzone płynne masło, mąkę krupczatkę, budyń. Miksuj i dodajemy po łyżce sera, olejek migdałowy, sok z cytryny, migdały w płatkach, skórkę pomarańczową, rodzynki, trochę wiśni i owoce papai.

Krok 5

Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę oo dodawaj po łyżce do masy. Połącz ją z sernikiem. Masę sernikową ułóż na podpieczonym cieście i włóż na 50-55minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Krok 6

Teraz zrób polewę. Sok z wiśni zagotowuj z 3 łyżkami cukru, zostawiając około 3/4 szklanki. Po zagotowaniu dodaj połączony z sokiem kisiel, zagotowuj ponownie dobrze mieszając i odstaw na bok do ostudzenia.

Krok 7

Lekko ostudzony sernik pokryj polewą wiśniową. Udekoruj pozostałymi wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka Marynarza
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej