Sernik wiśniowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiśniowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

8 sztuk

2 szklanki

3 łyżki

0.5 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

null

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 sztuka

5 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

null

0.7 kilograma

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blachę o wymiarach 26x38 cm posmaruj margaryną i obsyp tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj z margaryną, ugniataj w rękach dodając cukier puder i żółtka.

Krok 2

Uformuj z ciasta kulę i wylep nim blachę. Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Krok 3

W tym czasie zrób masę serową. Białka oddziel od żółtek, żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.

Krok 4

Dodajemy ostudzone płynne masło, mąkę krupczatkę, budyń. Miksuj i dodajemy po łyżce sera, olejek migdałowy, sok z cytryny, migdały w płatkach, skórkę pomarańczową, rodzynki, trochę wiśni i owoce papai.

Krok 5

Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę oo dodawaj po łyżce do masy. Połącz ją z sernikiem. Masę sernikową ułóż na podpieczonym cieście i włóż na 50-55minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Krok 6

Teraz zrób polewę. Sok z wiśni zagotowuj z 3 łyżkami cukru, zostawiając około 3/4 szklanki. Po zagotowaniu dodaj połączony z sokiem kisiel, zagotowuj ponownie dobrze mieszając i odstaw na bok do ostudzenia.

Krok 7

Lekko ostudzony sernik pokryj polewą wiśniową. Udekoruj pozostałymi wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiśniowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej