SERNIK przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SERNIK

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1.5 kilograma

1 kilogram

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SER ZMIELIĆ 2-3 RAZY, UTRZEĆ Z MASŁEM NA JEDNOLITĄ MASĘ.

Krok 2

ROZDZIELIĆ JAJKA. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM I WANILIĄ.

Krok 3

DO SERA DODAWAĆ UTARTE ŻÓŁTKA, ROZETRZEĆ NA JEDNOLITĄ MASĘ, DODAĆ MĄKĘ KARTOFLANĄ I SOK Z CYTRYNY.

Krok 4

UBIĆ BIAŁKA I DELIKATNIE WMIESZAĆ DO MASY SEROWEJ. DODAĆ BAKALIE. WLAĆ DO FORMY WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. LUB WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM I BUŁKĄ TARTĄ. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ KRUCHE CIASTO NA SPÓD.

Krok 5

SPÓD: 50 DKG. MĄKI, 25 DKG MARGARYNY, 15 DKG CUKRU PUDRU, 4 JAJKA, 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA.

Krok 6

SERNIK PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMP. 120 ST. PRZEZ 1,5 GODZ. PO GODZINIE MOŻNA ZWIĘKSZYĆ TEMP. DO 160 ST. PIEC W KĄPIELI WODNEJ LUB PODŁOŻYĆ BLACHĘ Z WODĄ. PO WYŁĄCZENIU PIEKARNIKA, ZOSTAWIĆ W NIM SERNIK DO WYSTUDZENIA.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej