SERNIK przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SERNIK

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1.5 kilograma

1 kilogram

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SER ZMIELIĆ 2-3 RAZY, UTRZEĆ Z MASŁEM NA JEDNOLITĄ MASĘ.

Krok 2

ROZDZIELIĆ JAJKA. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM I WANILIĄ.

Krok 3

DO SERA DODAWAĆ UTARTE ŻÓŁTKA, ROZETRZEĆ NA JEDNOLITĄ MASĘ, DODAĆ MĄKĘ KARTOFLANĄ I SOK Z CYTRYNY.

Krok 4

UBIĆ BIAŁKA I DELIKATNIE WMIESZAĆ DO MASY SEROWEJ. DODAĆ BAKALIE. WLAĆ DO FORMY WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. LUB WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM I BUŁKĄ TARTĄ. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ KRUCHE CIASTO NA SPÓD.

Krok 5

SPÓD: 50 DKG. MĄKI, 25 DKG MARGARYNY, 15 DKG CUKRU PUDRU, 4 JAJKA, 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA.

Krok 6

SERNIK PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMP. 120 ST. PRZEZ 1,5 GODZ. PO GODZINIE MOŻNA ZWIĘKSZYĆ TEMP. DO 160 ST. PIEC W KĄPIELI WODNEJ LUB PODŁOŻYĆ BLACHĘ Z WODĄ. PO WYŁĄCZENIU PIEKARNIKA, ZOSTAWIĆ W NIM SERNIK DO WYSTUDZENIA.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej