Kokosowy jabłecznik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

33

367 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

681 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

320 gramów

220 gramów

6 sztuk

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

piana:

6 sztuk

200 gramów

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.

Krok 2

Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.

Krok 3

Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.

Krok 4

Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru.

Krok 5

Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.

Krok 6

Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

4

Opinie o przepisie

  • Danuta Bujny

    Danuta Bujny, 22.11.2018

    Polecam, szybkie i bardzo smaczne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Dudel

    Bernard Dudel, 17.03.2018

    jeszcze się piecze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 18.03.2017

    Smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Młynarek

    Alicja Młynarek, 24.01.2016

    Polecam!! Jabłecznik szybki w wykonaniu i bardzo smaczny:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowy jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowy jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowy jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowy jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowy jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowy jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowy jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
JABŁECZNIK NA SZYBKO
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowy jabłecznikKokosowy jabłecznik

Ten przepis to wyśmienite połączenie słodkich smaków kokosa i jabłka. Puszysta pianka jest odpowiednim dopełnieniem kruchego spodu, a całość połączy smak jabłkowego nadzienia. Kokosowy jabłecznik sprawdzi się o każdej porze roku – na desery, przyjęcia i inne okazje. Przygotowania rozpocznij od przyrządzenia i wyrobienia ciasta – według instrukcji podanych w przepisie. Następnie połowę ciasta wyłóż na blaszkę, a do drugiej połowy dodaj dwie łyżki kakao – wymieszaj je i wyłóż na białe ciasto. Zetrzyj trzy duże jabłka – sprawdzą się ligol, champion czy lobo, ponieważ są słodkie i doskonale skomponują się z pozostałymi składnikami. Ostatnim elementem jest puszysta pianka, którą przyrządzisz, ubijając białka z cukrem. Dodaj jeszcze wiórki kokosowe i wyłóż na wcześniej przygotowane ciasto. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilkadziesiąt minut. Chcesz podać tę słodką przekąskę z dodatkami? Dołącz do niej ulubione lody lub udekoruj ją bitą śmietaną. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu.