Kokosowe krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe krewetki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój krewetki na pół i opłucz dokładnie. Sparz pomidora wrzątkiem i po kilku minutach zdejmij skórę, a następnie pokrój w małą kostkę.

Kokosowe krewetki - Krok 1

Krok 2

Posiekaj ząbek czosnku. Pieczarki i selera naciowego pokrój w plastry.

Kokosowe krewetki - Krok 2

Krok 3

Wrzuć na patelnię z olejem posiekany czosnek i krewetki. Dodaj po chwili pieczarki i selera naciowego, po czym duś przez 5 minut.

Kokosowe krewetki - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidora, kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz napój kokosowy. Duś kolejne 5 minut.

Kokosowe krewetki - Krok 4

Krok 5

Dopraw tabasco, świeżo mielonym pieprzem, curry, imbirem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagęść Zasmażką jasną Knorr i podawaj z ryżem.

Kokosowe krewetki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe krewetkiKokosowe krewetki

To danie inspirowane kuchnią indyjską –aromatyczne i lekko pikantne curry z owocami morza w kremowym, kokosowym sosie. Kokosowe krewetki to propozycja idealna na wyjątkową okazję – wizytę ważnych gości, czy też romantyczną kolację we dwoje. Chrupiące krewetki w sosie z mlekiem kokosowym i pieczarkami podaj z ryżem jaśminowym lub basmati. Do potrawy najlepiej kup obrane krewetki. Mogą być tygrysie, ale każdy inny rodzaj nadaje się tak samo dobrze. Nie ma większego znaczenia, czy kupisz krewetki świeże czy też mrożone. Ważne, żeby były dobrej jakości. Jeśli zdecydujesz się na mrożone, pamiętaj, aby je rozmrozić zanim trafią na patelnię. Nie zajmie ci to wiele czasu – wystarczy, że polejesz je obficie ciepłą wodą z kranu, a szybko mięso stanie się miękkie. Podczas gotowania możesz krewetki podlać białym winem – nabiorą doskonałego smaku.