Krewetki w kokosie z sosem ailloli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

null łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz krewetki i usuń z nich żyłki. Pozostaw ogonki. Rozkrusz kostkę rosołową Knorr i dobrze wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Lekko ubij jajka. Zanurz każdą z krewetek w jajku a następnie w panierce kokosowej.

Krok 2

Aby przygotować sos ailloli, wymieszaj razem: majonez, rozgnieciony czosnek, sok z limonki i chili w płatkach.

Krok 3

Smaż krewetki na 2 łyżkach margaryny z każdej strony przez około 2 minuty bądź do momentu zezłocenia. Podawaj z sosem ailloli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak i barwę sosu majonezowego, dodaj świeżą posiekaną kolendrę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w kokosie z sosem ailloli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w kokosie z sosem ailloli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w kokosie z sosem ailloli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w kokosie z sosem ailloli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w kokosie z sosem ailloli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w kokosie z sosem ailloli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w kokosie z sosem ailloli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Camembert w panierce
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w kokosie z sosem ailloliKrewetki w kokosie z sosem ailloli

Owoce morza niekoniecznie muszą być zarezerwowane na wielkie okazje. Zrób dzisiaj święto sobie oraz swojej drugiej połówce i przygotuj nieprzeciętną przekąskę, która będzie wstępem do miłego wieczoru. Powodem do celebrowania może być wszystko – to zostawiamy tobie. My podpowiemy ci, jak zadbać o bliską osobę kulinarnie. Przygotowanie krewetek w kokosie z sosem ailloli zajmie ci dosłownie chwilę, a wspomnienia zostaną na zawsze. Krewetki są doskonałym składnikiem do wielu dań, ale tak samo dobrze sprawdzą się jako przekąska. Opieczone w delikatnej panierce obgotowane krewetki są pyszną przystawką, która szybko znika z talerza. Panierka z wiórków kokosowych nada tej potrawie orientalnego charakteru. Dodatkowo podkreślisz go za sprawą specjalnego sosu ailloli z płatkami chili. Ta kompozycja łączy w sobie słodycz i pikanterię, przez co nie można przejść obok niej obojętnie. Podobnie, jak wobec osoby, która ją przyrządziła...