Ciasto serowo-kokosowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

50

416 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

784 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto serowe:

300 gramów

15 gramów

150 gramów

90 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

masa kokosowa:

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Kasię roztop w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj mikserem: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, twaróg, mleko i Kasię.

Ciasto serowo-kokosowe - Krok 1

Krok 2

Ciasto wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.

Ciasto serowo-kokosowe - Krok 2

Krok 3

Formę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj, włóż do formy i nakłuj widelcem.

Ciasto serowo-kokosowe - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę kokosową. W garnku roztop Kasię, wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści, zdejmij z ognia, wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Wystudzoną masę połącz z ubitą na sztywno pianą z białka.

Ciasto serowo-kokosowe - Krok 4

Krok 5

Masę kokosową wyłóż na ciasto w formie i równo rozprowadź. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 st.C.

Ciasto serowo-kokosowe - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka przykryj go papierem do pieczenia.

5

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Bałut

    Katarzyna Bałut

    Moje wyszło bardzo suche. Ale wiórki na górze pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa

    Beznadziejnie wyszło. Wierzchnia warstwa kokosu odchodzi od reszty ciasta i bardzo się kruszy. Nie wykonam go ponownie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kuros

    Paweł Kuros

    Moj wlasnie wyladowal w piekarniku czekam na efekt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Chińczyk

    Anna Maria Chińczyk

    Czy ciasto trzeba podpiec?... Ja podpieklam potem po nalozeniu masy na 30min do piekarnika po wyjeciu okazalo sie że kokos na górze byl spalony a ciasto mokre jakby ten caly tluszcz z masy do niego spłynął. Co źle zrobilam? Pomóżcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota  Nowak

    Dorota Nowak

    Super przepis. Ciasto rewelacyjne. Nowe oblicze sernika :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej