Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 mililitrów

6 plastrów

150 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj sok jabłkowy, dodaj cukier, cynamon, goździki oraz plastry jabłka. Odstaw na 3 minuty.

Krok 2

Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min., pod przykryciem).

Krok 3

Sok jabłkowy wraz z owocami i przyprawami wlej do szklanek. Uzupełnij herbacianym naparem, udekoruj listkami melisy i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonemCzarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem

Jeśli lubisz herbaty owocowe, koniecznie wypróbuj naszą propozycję na tę z suszonym jabłkiem i cynamonem. Na początek zagotuj sok jabłkowy, a następnie dodaj do niego cynamon, goździki, cukier i suszone jabłka. Zamiast kory cynamonu sprawdzi się także cynamon mielony – jedną laskę zamień po prostu wtedy na jego jedną łyżeczkę. Jeśli lubisz wyrazisty smak korzennych przypraw, dodaj także gwiazdkę anyżu. Zaparz czarną herbatę – najlepiej w ogrzanym wcześniej naczyniu, by woda nie wystygła zbyt szybko. Dobrze zaparzony napar nie może być gorzki, a na jego powierzchni powinna powstać pianka. Następnie zalej nim przygotowany wcześniej sok jabłkowy z dodatkami. Herbata ma przyjemny aromat szarlotki, więc świetnie sprawdzi się serwowana do różnych ciast i deserów, a także bez żadnych dodatków. Spróbuj jej również w innych wersjach na przykład z suszoną gruszką albo suszonymi owocami dzikiej róży – w każdej odsłonie będzie równie dobra i aromatyczna. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.