Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.25 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek w plastry. Przesmaż boczek na patelni przez około 5 minut, by nabrał brązowej barwy i był bardziej kruchy.

Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - Krok 1

Krok 2

Przełóż boczek na ręczniki papierowe, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - Krok 2

Krok 3

Umyj i osusz mieszankę sałat, włóż do salaterki. Pokrój awokado w cząstki, orzechy posiekaj.

Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj oliwę, ocet i musztardę oraz sok pomarańczowy z sosem sałatkowym Knorr i polej sałatkę. Gotową sałatkę posyp grzankami.

Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również użyć sałaty rzymskiej lub rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z boczkiem, awokado i orzechamiSałatka z boczkiem, awokado i orzechami

Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami to oryginalna propozycja, która z pewnością urozmaici Twoje posiłki. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza sosowi na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem wyrazistego octu balsamicznego i ostrej musztardy, które zostają skontrastowane z lekko słodkim smakiem soku z pomarańczy. Świetnym dodatkiem do niego jest również mieszanka do sosu francuskiego. Do dania wykorzystaj chudy boczek. Pokrojony w cienkie plastry i podsmażony na patelni stanie się kruchy i chrupiący. W połączeniu z dojrzałym awokado oraz niewielkimi grzankami będzie ciekawie prezentował się na talerzu lub w salaterce. Pamiętaj również o niewielkim dodatku orzechów laskowych lub migdałów. Możesz je wcześniej uprażyć. Całość doskonale udekorują porwane liście sałaty lollo bianco i gałązki sałaty freeze. Możesz je zastąpić świeżym jarmużem, roszponką lub szpinakiem. Potrawę podawaj dobrze schłodzoną jako samodzielne danie. Sprawdź nasz przepis na tę wyjątkową sałatkę. Mamy nadzieję, że zagości na stałe w Twoim menu.