Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami
łatwe
224 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
0.25 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój boczek w plastry. Przesmaż boczek na patelni przez około 5 minut, by nabrał brązowej barwy i był bardziej kruchy.

Krok 2
Przełóż boczek na ręczniki papierowe, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 3
Umyj i osusz mieszankę sałat, włóż do salaterki. Pokrój awokado w cząstki, orzechy posiekaj.

Krok 4
Wymieszaj oliwę, ocet i musztardę oraz sok pomarańczowy z sosem sałatkowym Knorr i polej sałatkę. Gotową sałatkę posyp grzankami.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również użyć sałaty rzymskiej lub rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami
Sałatka z boczkiem, awokado i orzechami to oryginalna propozycja, która z pewnością urozmaici Twoje posiłki. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza sosowi na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem wyrazistego octu balsamicznego i ostrej musztardy, które zostają skontrastowane z lekko słodkim smakiem soku z pomarańczy. Świetnym dodatkiem do niego jest również mieszanka do sosu francuskiego. Do dania wykorzystaj chudy boczek. Pokrojony w cienkie plastry i podsmażony na patelni stanie się kruchy i chrupiący. W połączeniu z dojrzałym awokado oraz niewielkimi grzankami będzie ciekawie prezentował się na talerzu lub w salaterce. Pamiętaj również o niewielkim dodatku orzechów laskowych lub migdałów. Możesz je wcześniej uprażyć. Całość doskonale udekorują porwane liście sałaty lollo bianco i gałązki sałaty freeze. Możesz je zastąpić świeżym jarmużem, roszponką lub szpinakiem. Potrawę podawaj dobrze schłodzoną jako samodzielne danie. Sprawdź nasz przepis na tę wyjątkową sałatkę. Mamy nadzieję, że zagości na stałe w Twoim menu.