Kurczak w sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 litr

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

130 gramów

20 dekagramów

3 łyżki

1 sztuka

80 dekagramów

0.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera i marchew pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć do garnka z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia.

Krok 2

Dodaj filety z kurczaka i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy staną się miękkie.

Krok 3

Filety pokrój na paski. Dopraw pieprzem i solą do smaku.

Krok 4

Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Krok 5

Do niewielkiego rondelka przełóż orzechy, cebulę i czosnek, wlej sok z cytryny, jogurt, oliwę z oliwek i 800 ml ostudzonego bulionu. Zmiksuj sos na gładką masę.

Krok 6

Olej dokładnie wymieszaj z papryką i skrop nim filety drobiowe.

Krok 7

Wyłóż mięso na liście kapusty pekińskiej i zalej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp danie świeżą zieleniną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej