
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 litr
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
130 gramów
20 dekagramów
3 łyżki
1 sztuka
80 dekagramów
0.5 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera i marchew pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć do garnka z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Dodaj filety z kurczaka i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy staną się miękkie.
Krok 3
Filety pokrój na paski. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Krok 4
Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 5
Do niewielkiego rondelka przełóż orzechy, cebulę i czosnek, wlej sok z cytryny, jogurt, oliwę z oliwek i 800 ml ostudzonego bulionu. Zmiksuj sos na gładką masę.
Krok 6
Olej dokładnie wymieszaj z papryką i skrop nim filety drobiowe.
Krok 7
Wyłóż mięso na liście kapusty pekińskiej i zalej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp danie świeżą zieleniną.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej