
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 litr
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
130 gramów
20 dekagramów
3 łyżki
1 sztuka
80 dekagramów
0.5 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera i marchew pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć do garnka z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Dodaj filety z kurczaka i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy staną się miękkie.
Krok 3
Filety pokrój na paski. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Krok 4
Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 5
Do niewielkiego rondelka przełóż orzechy, cebulę i czosnek, wlej sok z cytryny, jogurt, oliwę z oliwek i 800 ml ostudzonego bulionu. Zmiksuj sos na gładką masę.
Krok 6
Olej dokładnie wymieszaj z papryką i skrop nim filety drobiowe.
Krok 7
Wyłóż mięso na liście kapusty pekińskiej i zalej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp danie świeżą zieleniną.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej