
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 litr
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
130 gramów
20 dekagramów
3 łyżki
1 sztuka
80 dekagramów
0.5 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera i marchew pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć do garnka z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Dodaj filety z kurczaka i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy staną się miękkie.
Krok 3
Filety pokrój na paski. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Krok 4
Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Krok 5
Do niewielkiego rondelka przełóż orzechy, cebulę i czosnek, wlej sok z cytryny, jogurt, oliwę z oliwek i 800 ml ostudzonego bulionu. Zmiksuj sos na gładką masę.
Krok 6
Olej dokładnie wymieszaj z papryką i skrop nim filety drobiowe.
Krok 7
Wyłóż mięso na liście kapusty pekińskiej i zalej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp danie świeżą zieleniną.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























