Domowy gyros bez soli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy gyros bez soli

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

20 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry o grubości max 1 cm (opcjonalnie można je dodatkowo rozbić lekko tłuczkiem do mięsa).

Krok 2

Płaty mięsa przełóż do miski, polej 2 łyżkami oleju i wymieszaj tak aby każdy kawałek był pokryty olejem.

Krok 3

Mięso połącz z całym opakowaniem przyprawy do Gyrosa, zamieszaj i odstaw całość do lodówki na minimum godzinę.

Krok 4

Jeśli lubisz dobrze posolone dania, zanim upieczesz mięso, weź mały kawałek, podsmaż go na patelni i spróbuj. Jak uznasz, że brakuje soli – dodaj. Najlepiej dosolić tuż przed nadzianiem na wykałaczki i wstawieniem do piekarnika.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużego ziemniaka lub cebulę przekrój wzdłuż na dwie połówki. Trzy lub cztery wykałaczki wbij od spodu w połówkę ziemniaka/cebuli tak, aby ostre końce były na górze. Po kawałku nadziewaj mięso lekko dociskając.

Krok 6

Zabezpiecz całość od góry nadziewając drugą połówkę ziemniaka/cebuli. Wystające końce wykałaczek owiń folią aluminiową, w przeciwnym razie mogą się zacząć palić w piekarniku. Gyros wstaw na pionowo do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia z wysokimi ściankami (wówczas nasza konstrukcja się nie przewróci).

Krok 7

Włóż do piekarnika na środkową półkę, piecz przez ok 60 minut. Upieczony gyros odstaw na 10 minut a następnie za pomocą ostrego noża pokrój na cienkie plastry. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej