
Składniki
600 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
4 sztuki
20 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie plastry o grubości max 1 cm (opcjonalnie można je dodatkowo rozbić lekko tłuczkiem do mięsa).
Krok 2
Płaty mięsa przełóż do miski, polej 2 łyżkami oleju i wymieszaj tak aby każdy kawałek był pokryty olejem.
Krok 3
Mięso połącz z całym opakowaniem przyprawy do Gyrosa, zamieszaj i odstaw całość do lodówki na minimum godzinę.
Krok 4
Jeśli lubisz dobrze posolone dania, zanim upieczesz mięso, weź mały kawałek, podsmaż go na patelni i spróbuj. Jak uznasz, że brakuje soli – dodaj. Najlepiej dosolić tuż przed nadzianiem na wykałaczki i wstawieniem do piekarnika.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużego ziemniaka lub cebulę przekrój wzdłuż na dwie połówki. Trzy lub cztery wykałaczki wbij od spodu w połówkę ziemniaka/cebuli tak, aby ostre końce były na górze. Po kawałku nadziewaj mięso lekko dociskając.
Krok 6
Zabezpiecz całość od góry nadziewając drugą połówkę ziemniaka/cebuli. Wystające końce wykałaczek owiń folią aluminiową, w przeciwnym razie mogą się zacząć palić w piekarniku. Gyros wstaw na pionowo do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia z wysokimi ściankami (wówczas nasza konstrukcja się nie przewróci).
Krok 7
Włóż do piekarnika na środkową półkę, piecz przez ok 60 minut. Upieczony gyros odstaw na 10 minut a następnie za pomocą ostrego noża pokrój na cienkie plastry. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do gyrosa Knorr bez dodatku soli
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej