Domowy gyros bez soli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy gyros bez soli

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

20 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry o grubości max 1 cm (opcjonalnie można je dodatkowo rozbić lekko tłuczkiem do mięsa).

Krok 2

Płaty mięsa przełóż do miski, polej 2 łyżkami oleju i wymieszaj tak aby każdy kawałek był pokryty olejem.

Krok 3

Mięso połącz z całym opakowaniem przyprawy do Gyrosa, zamieszaj i odstaw całość do lodówki na minimum godzinę.

Krok 4

Jeśli lubisz dobrze posolone dania, zanim upieczesz mięso, weź mały kawałek, podsmaż go na patelni i spróbuj. Jak uznasz, że brakuje soli – dodaj. Najlepiej dosolić tuż przed nadzianiem na wykałaczki i wstawieniem do piekarnika.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużego ziemniaka lub cebulę przekrój wzdłuż na dwie połówki. Trzy lub cztery wykałaczki wbij od spodu w połówkę ziemniaka/cebuli tak, aby ostre końce były na górze. Po kawałku nadziewaj mięso lekko dociskając.

Krok 6

Zabezpiecz całość od góry nadziewając drugą połówkę ziemniaka/cebuli. Wystające końce wykałaczek owiń folią aluminiową, w przeciwnym razie mogą się zacząć palić w piekarniku. Gyros wstaw na pionowo do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia z wysokimi ściankami (wówczas nasza konstrukcja się nie przewróci).

Krok 7

Włóż do piekarnika na środkową półkę, piecz przez ok 60 minut. Upieczony gyros odstaw na 10 minut a następnie za pomocą ostrego noża pokrój na cienkie plastry. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej