Domowy gyros bez soli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy gyros bez soli

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

20 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry o grubości max 1 cm (opcjonalnie można je dodatkowo rozbić lekko tłuczkiem do mięsa).

Krok 2

Płaty mięsa przełóż do miski, polej 2 łyżkami oleju i wymieszaj tak aby każdy kawałek był pokryty olejem.

Krok 3

Mięso połącz z całym opakowaniem przyprawy do Gyrosa, zamieszaj i odstaw całość do lodówki na minimum godzinę.

Krok 4

Jeśli lubisz dobrze posolone dania, zanim upieczesz mięso, weź mały kawałek, podsmaż go na patelni i spróbuj. Jak uznasz, że brakuje soli – dodaj. Najlepiej dosolić tuż przed nadzianiem na wykałaczki i wstawieniem do piekarnika.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużego ziemniaka lub cebulę przekrój wzdłuż na dwie połówki. Trzy lub cztery wykałaczki wbij od spodu w połówkę ziemniaka/cebuli tak, aby ostre końce były na górze. Po kawałku nadziewaj mięso lekko dociskając.

Krok 6

Zabezpiecz całość od góry nadziewając drugą połówkę ziemniaka/cebuli. Wystające końce wykałaczek owiń folią aluminiową, w przeciwnym razie mogą się zacząć palić w piekarniku. Gyros wstaw na pionowo do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia z wysokimi ściankami (wówczas nasza konstrukcja się nie przewróci).

Krok 7

Włóż do piekarnika na środkową półkę, piecz przez ok 60 minut. Upieczony gyros odstaw na 10 minut a następnie za pomocą ostrego noża pokrój na cienkie plastry. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy gyros bez soli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej