Jak się za to zabrać?
Możemy pozazdrościć Amerykanom! Dla nich orzesznik jadalny to żadna wyjątkowa postać. Często widać go w przydomowych ogródkach, więc o zapas orzechów się nie martwią. Nasz klimat nie jest dla pekanów zbyt gościnny, więc musimy radzić sobie inaczej. Coraz odważniej wkraczają one na polskie terytorium, podbijając serca i podniebienia. Niestety, nie oznacza to jeszcze, że znajdziemy je w każdym osiedlowym sklepiku. Rozglądaj się w sklepach ze zdrową żywnością oraz w hipermarketach. Cena może być nieco wyższa niż w przypadku bardziej popularnych gatunków. Z nią w parze idzie dużo większa ilość składników odżywczych.
W trakcie zakupów zwróć uwagę, czy na łupinie nie ma pleśni, oznak gnicia lub pęknięć. Uszkodzenia wpływają negatywnie na ich przydatność do spożycia. Pozostaną świeże na dłużej, jeśli będziesz przechowywać je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Uczuleniowcy, miejcie się na baczności! Pekany, jak wszystkie inne orzechy, są silnym alergenem pokarmowym.
powrót do góry
Dla zdrowia!
Pekany są super! Superpyszne i superzdrowe! Indianie prawdopodobnie tak chętnie wprowadzili je do swojego menu, ponieważ ich niewielka ilość mogła skutecznie zaspokoić głód. Ta naturalna przekąska w 100 gramach mieści aż 690 kalorii! Codzienne spożywanie ich garściami może odbić się na figurze, ale rozsądne włączenie do diety pozwoli na zachowanie witalności przez wiele lat. Jedząc orzechy pekan dostarczysz do organizmu między innymi witaminę B1, magnez i miedź, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
powrót do góryZainspiruj się!
Uwielbiasz słodycze i chipsy, ale za każdym razem, gdy po nie sięgasz, masz wyrzuty sumienia? Koniec z tym! Zamień je na przysmak Indian i ciesz się nie tylko ich wyjątkowym smakiem, ale też składnikami odżywczymi.
Nikt nie namawia do całkowitej rezygnacji ze słodkości. Pekany podkreślają smak ciastek ryżowo-orzechowych z czekoladą. Połącz przyjemne z pożytecznym i zaserwuj rodzinie przysmak, który nie będzie tylko pustymi kaloriami. Masz trochę więcej czasu, zapowiedzianych gości i piekarnik w gotowości? Świetnie! Podwiń rękawy, bo właśnie zaczynasz produkcję ciasta bananowego z czekoladą. Dla niego pekany odkryją swoje drugie oblicze – efektownej dekoracji. Prosty keks nabierze wyglądu ciasta z najlepszej cukierni w mieście!
Po słodkich swawolach czas nieco zacisnąć pasa? Zacznij od zdrowego i pysznego śniadanka na dzień dobry! Nie warto przerywać tak znakomitej passy kiepskim obiadem. Skoro już masz zapas pekanów w kuchni, nie pozwól im się nudzić. Chętnie schowają się w pieczonym indyku w całości z farszem ze słodkich ziemniaków i zaskoczą Twoich gości smakiem. Duuuża porcja, więc menu na święta masz z głowy! Szukasz czegoś na bardziej kameralną okazję? Nie ma sprawy! Chrupiące pałki z orzechami pekan – takiej panierki jeszcze nie było.
Uff, czy to czas na kolację? Niezależnie od pory zupa krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami jest dobra na wszystko! Bogactwo przypraw i chrupiące pekany sprawią, że długo o niej nie zapomnisz, a na jednym talerzu się nie skończy. Dla zapracowanych poleca się tarta z dyni z orzechami pekan. Poświęcisz chwilę na jej przygotowanie, a nawet po odgrzaniu na następny dzień będzie smakowita.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Nazwa pekanów pochodzi od angielskiego słowa wywodzącego się z języka Indian Algonkinów, które oznacza orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią lub coś do zmiażdżenia tylko narzędziem. Dla pierwszych odkrywców pekan musiał być twardym orzechem do zgryzienia!
- Orzesznik jadalny to drzewo liściaste o przeciętnej wysokości 20-40 metrów, naturalnie występujące w Ameryce Północnej. Dzięki wyprawom Hiszpanów w XVI wieku pekany trafiły do południowej Europy, później także do Afryki i Azji. Są zdecydowanie ciepłolubne!
- Aż połowa całej produkcji pekanów znajduje się w stanie Georgia. Oprócz Stanów Zjednoczonych, w ich uprawie przodują Argentyna, Australia, Brazylia, Meksyk i Chiny.
- O popularności orzechów pekan w USA świadczy nie tylko ich obecność w wielu potrawach tamtejszej kuchni. Zostały uhonorowane własnym świętem! 14 kwietnia znany jest jako National Pecan Day – Narodowy Dzień Orzecha Pekan. Jeden dzień to zdecydowanie za mało! 21 września obchodzony jest National Pecan Cookie Day – chrupiące ciasteczka z tym wyjątkowym orzechem również zasłużyły na pamięć!
- Istnieje pekanowa stolica świata. A przynajmniej takim tytułem chwali się hrabstwo San Saba w Teksasie. Podobno stamtąd pochodzą najsmaczniejsze i najbardziej dorodne orzechy.
Z czym to się je?
Niewielkie pekany na pierwszy rzut oka można uznać za sobowtóry popularnych orzechów włoskich. Owalny, pofałdowany kształt, jasnobrązowa barwa, ok. 5 cm średnicy. W trakcie degustacji również wyczuwalne jest pewne podobieństwo. Jednak mają w sobie to coś, co je wyróżnia. Pekany uraczą Cię delikatnym, lekko maślanym i słodkim smakiem.
Nic tak jak one nie wzbogaca domowych wypieków! Kopalnią pomysłów na wykorzystanie tych niewielkich orzechów z ogromnym potencjałem jest oczywiście ich ojczyzna. W Stanach Zjednoczonych nie ma osoby, która nie słyszałaby o kruchym, pachnącym syropem klonowym pecan pie. Amerykański słodki sen! Swoje miejsce odnajdują także w ciasteczkach z miodem i korzennymi przyprawami (cynamon obowiązkowy!), keksach, pralinkach, chlebkach bananowych i śniadaniach na słodko. Próbowałeś dodać je do owsianki? Najwyższy czas! Oto mistrzowie smaku!
Równie dobrze poradzą sobie jako baza do pesto i apetyczny dodatek do mięs. Panierka z bułki tartej to nuda! Kruszone pekany zapewniają nowe doznania nawet przy dobrze znanych daniach. Miłośnicy chrupania polecają je jako dodatek do porannego musli, owsianki lub sałatki owocowej. Nie wymagają przetwarzania, ale popularne jest kandyzowanie ich lub prażenie z dodatkiem pieprzu cayenne i soli. Suszenie, mielenie, karmelizowanie? Dla tych orzechów nie ma rzeczy niemożliwych! Z łatwością dostosują się do różnorodnych upodobań kulinarnych. Nie ma czasu do stracenia! Przygotuj dla nich specjalne miejsce w spiżarni, bo zagoszczą w Twojej kuchni na długi czas!
powrót do góry
Komentarze (0)