Tarta z dyni z orzechami pekan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z dyni z orzechami pekan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 szczypta

farsz:

150 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

12 sztuk

200 gramów

200 gramów

200 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta szybko ze sobą wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do okrągłej foremki na tartę.

Krok 2

Na ciasto ułóż pergamin, a formę wypełnij porcelanowymi kulkami (można je zastąpić grochem lub fasolą). Ciasto zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Zmiksuj dynię, ucierając ją z jajkami, żółtkami i cukrem na gładką masę. Dopraw do smaku cynamonem, imbirem, goździkami. Z wanilii wyciśnij nasiona i dodaj je do masy. Tak przygotowaną masą wypełnij ciasto i piecz go 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Krok 4

Śmietanę ubij z cukrem na sztywno.

Krok 5

Wystudzoną tartę pokrój na kawałki i każdy z nich udekoruj różyczką z bitej śmietany oraz kawałka orzecha pekan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z dyni z orzechami pekan  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej