Zupa krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami
łatwe
1301 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 szczypty
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
400 mililitrów
500 mililitrów
1 szczypta
3 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię oczyść z pestek, zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Jabłka pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Miód podgrzej w rondelku z pieprzem Cayenne. Orzechy oraz połowę pokrojonego jabłka wymieszaj z miodem. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż na nią przygotowane orzechy oraz jabłka – blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz do momentu skarmelizowania się miodu. Wyjmij i ostudź.

Krok 3
W garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę, pozostałe jabłka, dynię oraz pokrojonego w kawałki banana. Dodaj curry oraz cynamon i duś razem 3 minuty.

Krok 4
Następnie wlej mleko kokosowe oraz bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj kostkę Knorr i gotuj 15 minut.

Krok 5
Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba i nalej do miseczek. Wierzch zupy udekoruj odrobiną jogurtu i posyp drobno pokrojoną kolendrą oraz pieczonymi orzechami oraz jabłkiem.


Dobra rada:
Zamiast orzechów Pecan możesz użyć tradycyjnych orzechów włoskich.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie i podanie zupy? W takim razie koniecznie skorzystaj ze wskazówek z przepisu na zupę krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami. Orzechy włoskie oraz połowę jabłka wymieszaj z podgrzanym miodem, a następnie wstaw do piekarnika (piecz do momentu skarmelizowania miodu). Wszystkie przysmażone składniki – cebulę, pozostałe owoce oraz dynię – duś przez kilka minut, po czym dodaj do nich mleko kokosowe oraz bulion – całość zagotuj. By wzbogacić smak potrawy, dopraw ją curry, pieprzem, imbirem i cynamonem. Jeśli preferujesz ostrzejsze potrawy, dobrym pomysłem będzie dodanie posiekanej papryczki chilli. Gotową zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego oraz pieczonymi orzechami pekan (doskonale sprawdzą się również orzechy włoskie oraz pestki dyni czy słonecznika). Danie serwuj na gorąco – solo, z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła. Smacznego.