Kurczak z rożna „staroświecki” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z rożna „staroświecki”

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 szklanka

2 łyżki

null

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, natrzyj solą i pieprzem, a do wewnątrz włóż pęczek umytej pietruszki.

Krok 2

Nadziej na rożen, obsyp mąką i posmaruj śmietaną.

Krok 3

Na 12 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj topionym masłem. Po upieczeniu usuń bukiecik pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z rożna „staroświecki” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej