Schab z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab z pieczarkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż mięsa natnij kieszeń i całe natrzyj solą i pieprzem.

Krok 2

Podsmaż na łyżce oliwy pieczarki pokrojone na plasterki i posiekaną cebulę. Dopraw kostką czosnkową i pieprzem.

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z wystudzonymi pieczarkami. Farsz włóż do kieszeni schabu i całość obwiąż nitką tak, aby farsz nie wypadł.

Krok 4

Obtocz mięso w majeranku i włóż do formy wysmarowanej oliwą. Wszystko podlej oliwą i odrobiną wody. Piecz w 180 stopniach przez 75 minut. Kilka razy podczas pieczenia polej mięso sosem z dna formy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab w ziemniakach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z pieczarkamiSchab z pieczarkami

Nadziewany schab sprawdzi się nie tylko jako niedzielny obiad. Warto zapakować go także do pracy, by zjeść na drugie śniadanie z ulubioną sałatką oraz chrupkim pieczywem. To popularne mięso z pieczarkowym farszem przygotowuje się dość łatwo i szybko. Najwięcej czasu zajmuje jego pieczenie, trzeba to robić odpowiednio długo i co jakiś czas polewać go powstałą zalewą, aby schab był soczysty, delikatny, a jednocześnie aromatyczny i miękki. Nadzienie z pieczarek i cebuli z dodatkiem żółtego sera (np. goudy), doprawione czosnkiem i pieprzem dodaje schabowi wyrazistości. Potrawa bardzo dobrze współgra nie tylko z ryżem i ziemniakami, ale i z mącznymi dodatkami, np. kopytkami czy kluskami śląskimi. Serwuj je z zasmażanymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Podgrzewając mięso, również pamiętaj o podlewaniu go powstałym przy pieczeniu sosem. Przed podaniem możesz je też posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Masz ochotę na to smaczne danie ze schabu i pieczarek? Koniecznie wypróbuj ten przepis.