Schab z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z pieczarkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż mięsa natnij kieszeń i całe natrzyj solą i pieprzem.

Krok 2

Podsmaż na łyżce oliwy pieczarki pokrojone na plasterki i posiekaną cebulę. Dopraw kostką czosnkową i pieprzem.

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z wystudzonymi pieczarkami. Farsz włóż do kieszeni schabu i całość obwiąż nitką tak, aby farsz nie wypadł.

Krok 4

Obtocz mięso w majeranku i włóż do formy wysmarowanej oliwą. Wszystko podlej oliwą i odrobiną wody. Piecz w 180 stopniach przez 75 minut. Kilka razy podczas pieczenia polej mięso sosem z dna formy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z pieczarkamiSchab z pieczarkami

Nadziewany schab sprawdzi się nie tylko jako niedzielny obiad. Warto zapakować go także do pracy, by zjeść na drugie śniadanie z ulubioną sałatką oraz chrupkim pieczywem. To popularne mięso z pieczarkowym farszem przygotowuje się dość łatwo i szybko. Najwięcej czasu zajmuje jego pieczenie, trzeba to robić odpowiednio długo i co jakiś czas polewać go powstałą zalewą, aby schab był soczysty, delikatny, a jednocześnie aromatyczny i miękki. Nadzienie z pieczarek i cebuli z dodatkiem żółtego sera (np. goudy), doprawione czosnkiem i pieprzem dodaje schabowi wyrazistości. Potrawa bardzo dobrze współgra nie tylko z ryżem i ziemniakami, ale i z mącznymi dodatkami, np. kopytkami czy kluskami śląskimi. Serwuj je z zasmażanymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Podgrzewając mięso, również pamiętaj o podlewaniu go powstałym przy pieczeniu sosem. Przed podaniem możesz je też posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Masz ochotę na to smaczne danie ze schabu i pieczarek? Koniecznie wypróbuj ten przepis.