
Składniki
800 gramów
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wzdłuż mięsa natnij kieszeń i całe natrzyj solą i pieprzem.
Krok 2
Podsmaż na łyżce oliwy pieczarki pokrojone na plasterki i posiekaną cebulę. Dopraw kostką czosnkową i pieprzem.
Krok 3
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z wystudzonymi pieczarkami. Farsz włóż do kieszeni schabu i całość obwiąż nitką tak, aby farsz nie wypadł.
Krok 4
Obtocz mięso w majeranku i włóż do formy wysmarowanej oliwą. Wszystko podlej oliwą i odrobiną wody. Piecz w 180 stopniach przez 75 minut. Kilka razy podczas pieczenia polej mięso sosem z dna formy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z pieczarkami
Nadziewany schab sprawdzi się nie tylko jako niedzielny obiad. Warto zapakować go także do pracy, by zjeść na drugie śniadanie z ulubioną sałatką oraz chrupkim pieczywem. To popularne mięso z pieczarkowym farszem przygotowuje się dość łatwo i szybko. Najwięcej czasu zajmuje jego pieczenie, trzeba to robić odpowiednio długo i co jakiś czas polewać go powstałą zalewą, aby schab był soczysty, delikatny, a jednocześnie aromatyczny i miękki. Nadzienie z pieczarek i cebuli z dodatkiem żółtego sera (np. goudy), doprawione czosnkiem i pieprzem dodaje schabowi wyrazistości. Potrawa bardzo dobrze współgra nie tylko z ryżem i ziemniakami, ale i z mącznymi dodatkami, np. kopytkami czy kluskami śląskimi. Serwuj je z zasmażanymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Podgrzewając mięso, również pamiętaj o podlewaniu go powstałym przy pieczeniu sosem. Przed podaniem możesz je też posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Masz ochotę na to smaczne danie ze schabu i pieczarek? Koniecznie wypróbuj ten przepis.