Schab z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z pieczarkami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż mięsa natnij kieszeń i całe natrzyj solą i pieprzem.

Krok 2

Podsmaż na łyżce oliwy pieczarki pokrojone na plasterki i posiekaną cebulę. Dopraw kostką czosnkową i pieprzem.

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z wystudzonymi pieczarkami. Farsz włóż do kieszeni schabu i całość obwiąż nitką tak, aby farsz nie wypadł.

Krok 4

Obtocz mięso w majeranku i włóż do formy wysmarowanej oliwą. Wszystko podlej oliwą i odrobiną wody. Piecz w 180 stopniach przez 75 minut. Kilka razy podczas pieczenia polej mięso sosem z dna formy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z pieczarkamiSchab z pieczarkami

Nadziewany schab sprawdzi się nie tylko jako niedzielny obiad. Warto zapakować go także do pracy, by zjeść na drugie śniadanie z ulubioną sałatką oraz chrupkim pieczywem. To popularne mięso z pieczarkowym farszem przygotowuje się dość łatwo i szybko. Najwięcej czasu zajmuje jego pieczenie, trzeba to robić odpowiednio długo i co jakiś czas polewać go powstałą zalewą, aby schab był soczysty, delikatny, a jednocześnie aromatyczny i miękki. Nadzienie z pieczarek i cebuli z dodatkiem żółtego sera (np. goudy), doprawione czosnkiem i pieprzem dodaje schabowi wyrazistości. Potrawa bardzo dobrze współgra nie tylko z ryżem i ziemniakami, ale i z mącznymi dodatkami, np. kopytkami czy kluskami śląskimi. Serwuj je z zasmażanymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Podgrzewając mięso, również pamiętaj o podlewaniu go powstałym przy pieczeniu sosem. Przed podaniem możesz je też posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Masz ochotę na to smaczne danie ze schabu i pieczarek? Koniecznie wypróbuj ten przepis.