Schab z gruszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z gruszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

234 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w plastry, rozbij każdy z nich tłuczkiem do mięsa i oprósz Przyprawą do mięs Knorr oraz mąką.

Krok 2

Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Obsmaż kotleciki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, po czym odłóż je na bok.

Krok 4

Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wrzuć na patelnię gruszki, dodaj imbir i podsmaż, pod koniec oprószając płaską łyżką mąki.

Krok 5

Następnie wlej wino i gotuj, mieszając ostrożnie, do momentu, kiedy sos zgęstnieje.

Krok 6

Dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj szybko, do czasu, gdy się rozpuści. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, bazylią oraz pieprzem. Na koniec połącz go z kotlecikami i całość ostrożnie podgrzej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab w ziemniakach
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z gruszkamiSchab z gruszkami

Schab z gruszką to danie, które szczególnie przypadnie do gustu fanom słodko-wytrawnych połączeń. Aromatyczny sos z nutą słodyczy będzie znakomitym kontrastem dla soczystego mięsa. Na początek przygotuj schab – pokrój go w plastry i rozbij tłuczkiem. Intensywny smak uzyskasz, gdy posypiesz go przyprawą do mięs. Tak przygotowane kotlety podsmaż na patelni i odłóż na bok. Kolejnym krokiem jest wybór gruszek – sprawdzą się np. soczyste odmiany, takie jak klapsa albo konferencja. Obierz je ze skóry, pokrój w ćwiartki i zetrzyj do nich świeże kłącze imbiru – jego korzenny aromat podkreśli słodycz owoców. Mieszankę wraz z pozostałymi składnikami smaż przez kilka minut, a później połącz składniki winem. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Jego smak podkreślisz za pomocą soku z cytryny oraz podstawowych przypraw. Ostatnim krokiem jest połączenie sosu z wcześniej usmażonymi kotletami. Z czym podać to danie? Najlepiej skomponuje się z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z ananasem i brzoskwinią. Mamy nadzieję, że ten przepis będzie dla Ciebie inspiracją. Smacznego!