
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój w plastry, rozbij każdy z nich tłuczkiem do mięsa i oprósz Przyprawą do mięs Knorr oraz mąką.
Krok 2
Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Obsmaż kotleciki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, po czym odłóż je na bok.
Krok 4
Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wrzuć na patelnię gruszki, dodaj imbir i podsmaż, pod koniec oprószając płaską łyżką mąki.
Krok 5
Następnie wlej wino i gotuj, mieszając ostrożnie, do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
Krok 6
Dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj szybko, do czasu, gdy się rozpuści. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, bazylią oraz pieprzem. Na koniec połącz go z kotlecikami i całość ostrożnie podgrzej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z gruszkami
Schab z gruszką to danie, które szczególnie przypadnie do gustu fanom słodko-wytrawnych połączeń. Aromatyczny sos z nutą słodyczy będzie znakomitym kontrastem dla soczystego mięsa. Na początek przygotuj schab – pokrój go w plastry i rozbij tłuczkiem. Intensywny smak uzyskasz, gdy posypiesz go przyprawą do mięs. Tak przygotowane kotlety podsmaż na patelni i odłóż na bok. Kolejnym krokiem jest wybór gruszek – sprawdzą się np. soczyste odmiany, takie jak klapsa albo konferencja. Obierz je ze skóry, pokrój w ćwiartki i zetrzyj do nich świeże kłącze imbiru – jego korzenny aromat podkreśli słodycz owoców. Mieszankę wraz z pozostałymi składnikami smaż przez kilka minut, a później połącz składniki winem. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Jego smak podkreślisz za pomocą soku z cytryny oraz podstawowych przypraw. Ostatnim krokiem jest połączenie sosu z wcześniej usmażonymi kotletami. Z czym podać to danie? Najlepiej skomponuje się z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z ananasem i brzoskwinią. Mamy nadzieję, że ten przepis będzie dla Ciebie inspiracją. Smacznego!