Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój w plastry, rozbij każdy z nich tłuczkiem do mięsa i oprósz Przyprawą do mięs Knorr oraz mąką.
Krok 2
Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Obsmaż kotleciki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, po czym odłóż je na bok.
Krok 4
Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wrzuć na patelnię gruszki, dodaj imbir i podsmaż, pod koniec oprószając płaską łyżką mąki.
Krok 5
Następnie wlej wino i gotuj, mieszając ostrożnie, do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
Krok 6
Dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj szybko, do czasu, gdy się rozpuści. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, bazylią oraz pieprzem. Na koniec połącz go z kotlecikami i całość ostrożnie podgrzej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z gruszkami
Schab z gruszką to danie, które szczególnie przypadnie do gustu fanom słodko-wytrawnych połączeń. Aromatyczny sos z nutą słodyczy będzie znakomitym kontrastem dla soczystego mięsa. Na początek przygotuj schab – pokrój go w plastry i rozbij tłuczkiem. Intensywny smak uzyskasz, gdy posypiesz go przyprawą do mięs. Tak przygotowane kotlety podsmaż na patelni i odłóż na bok. Kolejnym krokiem jest wybór gruszek – sprawdzą się np. soczyste odmiany, takie jak klapsa albo konferencja. Obierz je ze skóry, pokrój w ćwiartki i zetrzyj do nich świeże kłącze imbiru – jego korzenny aromat podkreśli słodycz owoców. Mieszankę wraz z pozostałymi składnikami smaż przez kilka minut, a później połącz składniki winem. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Jego smak podkreślisz za pomocą soku z cytryny oraz podstawowych przypraw. Ostatnim krokiem jest połączenie sosu z wcześniej usmażonymi kotletami. Z czym podać to danie? Najlepiej skomponuje się z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z ananasem i brzoskwinią. Mamy nadzieję, że ten przepis będzie dla Ciebie inspiracją. Smacznego!