Schab z gruszkami – pieczony bez kości: przepis | Przepisy.pl pixel

Schab z gruszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w plastry, rozbij każdy z nich tłuczkiem do mięsa i oprósz Przyprawą do mięs Knorr oraz mąką.

Krok 2

Obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Obsmaż kotleciki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, po czym odłóż je na bok.

Krok 4

Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wrzuć na patelnię gruszki, dodaj imbir i podsmaż, pod koniec oprószając płaską łyżką mąki.

Krok 5

Następnie wlej wino i gotuj, mieszając ostrożnie, do momentu, kiedy sos zgęstnieje.

Krok 6

Dodaj zimne masło w kawałkach i wymieszaj szybko, do czasu, gdy się rozpuści. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, bazylią oraz pieprzem. Na koniec połącz go z kotlecikami i całość ostrożnie podgrzej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z gruszkamiSchab z gruszkami

Schab z gruszką to danie, które szczególnie przypadnie do gustu fanom słodko-wytrawnych połączeń. Aromatyczny sos z nutą słodyczy będzie znakomitym kontrastem dla soczystego mięsa. Na początek przygotuj schab – pokrój go w plastry i rozbij tłuczkiem. Intensywny smak uzyskasz, gdy posypiesz go przyprawą do mięs. Tak przygotowane kotlety podsmaż na patelni i odłóż na bok. Kolejnym krokiem jest wybór gruszek – sprawdzą się np. soczyste odmiany, takie jak klapsa albo konferencja. Obierz je ze skóry, pokrój w ćwiartki i zetrzyj do nich świeże kłącze imbiru – jego korzenny aromat podkreśli słodycz owoców. Mieszankę wraz z pozostałymi składnikami smaż przez kilka minut, a później połącz składniki winem. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Jego smak podkreślisz za pomocą soku z cytryny oraz podstawowych przypraw. Ostatnim krokiem jest połączenie sosu z wcześniej usmażonymi kotletami. Z czym podać to danie? Najlepiej skomponuje się z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z ananasem i brzoskwinią. Mamy nadzieję, że ten przepis będzie dla Ciebie inspiracją. Smacznego!